Bouwbedrijven boeken meer omzet in kwartaal 1 van 2016

Het gaat in 2016 goed met bouwbedrijven. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben bouwbedrijven in Nederland ongeveer 5,5 procent meer omzet gehaald dan in het eerste kwartaal van 2015. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op donderdag 26 mei 2016. Het statistiekbureau heeft het over een voortvarende start van 2016. De omzet in de bouw neemt nu al anderhalf jaar achter elkaar toe.

Vooral kleine bouwbedrijven merken groei
Er is een verschil in de omzettoename van kleine en grote bouwbedrijven. Vooral de kleine bouwbedrijven die minder dan tien werknemers hebben merkten een aanzienlijke toename in hun omzet in de eerste drie maanden van 2016. Gemiddeld nam de omzet bij kleine bouwbedrijven toe met ongeveer zeven procent.

Grote bouwbedrijven behaalden minder omzetgroei
Grote bedrijven met meer dan honderd werknemers en middelgrote bedrijven die tien tot honderd werknemers hebben hadden een aanzienlijk minder sterke omzetgroei. De middelgrote bouwbedrijven hadden een groei doorgemaakt in de omzet van 6,2 procent en de grote bouwbedrijven maakten een groei door van 4,1 procent.

Reactie van Technisch Werken
De kleine bouwbedrijven zijn flexibeler en nemen rendabele kleine projecten aan in bijvoorbeeld de woningbouw. Voor grote bouwbedrijven is continuïteit van groter belang. Daarom schrijven veel grote bouwbedrijven in op grote utiliteitsprojecten. Dat hebben ze in 2014 en 2015 ook gedaan. Daardoor hadden de grote bouwbedrijven altijd wel een bepaalde omzet. Nu de bouwsector aantrekt kunnen de grote bouwbedrijven niet meteen omschakelen als ze nog utiliteitsprojecten moeten afronden. De grote bouwbedrijven blijven dus redelijk stabiel terwijl de kleinere bouwbedrijven wel meteen mee bewegen op de groei in de bouwsector.