Koopkracht van iedereen stijgt in 2016 door nieuw belastingplan?

Het nieuwe belastingplan is in tegenstelling tot de wet Stroom op dinsdag 23 december 2015 wel goedgekeurd door de Eerste Kamer. Doordat deze wet is goedgekeurd kan de wet worden ingevoerd en kunnen de lasten voor veel Nederlanders in 2016 worden verlaagd. De regeringspartijen beweren dat door de invoering van de belastingwet iedere Nederlander in 2016 de positieve uitwerking gaat merken, iedere Nederlander zou er op vooruit gaan.

Wie profiteren van het nieuwe belastingplan?
Er zijn maar weinig wetten waardoor iedere inwoner van Nederland daadwerkelijk profiteert. Er zijn altijd verschillen. Als men kijkt naar het nieuwe belastingplan dan valt het vooral op dat mensen die werken de positieve effecten zullen merken. Vooral tweeverdieners met kinderen gaat er in 2016 op vooruit. Gemiddeld gaat deze groep er 2,5 procent op vooruit.

In 2016 gaat de kinderbijslag omhoog. Daarnaast wordt de kinderopvangtoeslag ook verhoogd. Dit werd benoemd door Dik van Leeuwerden van salarisverwerker ADP in het NOS Radio 1 Journaal. Werkende Nederlanders die geen kinderen hebben gaan er in 2016 ook op vooruit. Deze groep zal naar verwachting het gemiddeld besteedbaar inkomen zien stijgen met 1,9 procent. Volgens Dik van Leeuwerden gaan tweeverdieners er 1,8 procent op vooruit. Alleenverdieners die een niet-werkende partner hebben gaan er 0,8 procent op vooruit. Alleenstaanden zien hun koopkracht met 0.9 procent toenemen.

Reactie van Technisch Werken
Uiteindelijk kan men dit belastingplan beschouwen als een teruggave van hetgeen de werkende Nederlander eerst is afgenomen. De bezuinigingen hebben de werkende Nederlander hard getroffen in de crisistijd. Dat is jammer want door de geringe bestedingsruimte gingen veel Nederlanders nog meer op hun eigen kosten letten en meer sparen en aflossen. Daardoor werd er nog minder geld uitgegeven. Door de terugloop in binnenlandse bestedingen kwamen veel sectoren in het nauw.

Nu het besteedbaar inkomen van veel Nederlanders in 2016 omhoog gaat kunnen mensen meer geld uitgeven. Dit is gunstig voor de maakindustrie en detailhandel. Als deze sectoren het beter doen komt er ook meer BTW binnen en verdient de overheid de belastingverlaging weer terug. Bovendien gaat de werkgelegenheid dan omhoog en dat zorgt voor een gezondere arbeidsmarkt.