Koopkracht stijgt in 2018

Een groot aantal Nederlanders zal in 2018 een stijging merken in de koopkracht. Voor veel mensen zal de koopkracht in het komende jaar hoger uitvallen dan de koopkracht van dit jaar. Met name tweeverdieners  met grote inkomens gaan er op vooruit of ze nu met of zonder kinderen zijn. Ook alleenstaanden met twee keer modaal en alleenstaande ouders met een minimumloon profiteren kunnen profiteren tot 0,5 procent meer koopkracht.

Er zijn ook groepen die juist minder er op vooruitgaan. Alleenverdieners met kinderen en een modaal jaarinkomen krijgen te maken met een min van 0,2 procent, zo’n 74 euro. Ook mensen die niet werken zullen in veel gevallen niet een sterke koopkrachtstijging zien of zelfs te maken krijgen met een daling. Alleenstaande en AOW-ers met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro zullen te maken krijgen met een koopkrachtdaling van ongeveer 0,1 procent.

Nu zal 2018 op basis van deze cijfers waarschijnlijk het vijfde jaar op rij worden waarin er sprake zou zijn van een algemene verbetering van de koopkracht. Dit is goed nieuws want in 2013 was er nog sprake van een aanzienlijke daling in de koopkracht. De stijging in de koopkracht heeft echter nauwelijks te maken met het huidige kabinet. De gevolgen van het beleid van het nieuwe kabinet dat gericht is op het verlagen van lasten zullen naar verwachting pas vanaf 2019 echt zichtbaar zijn.