Kabinet wil automatisch biedlogboek op huizenmarkt invoeren vanaf 2021

De huizenmarkt staat onder druk in Nederland. Vraag en aanbod op de woningmarkt zijn niet op elkaar afgestemd. Dat zorgt er voor dat bij een tekort aan beschikbare woningen de vraagprijs omhoog gaat. Niet alleen de vraagprijs gaat omhoog ook de biedingen gaan omhoog. Er ontstaan mistanden op de woningmarkt wanneer de biedingen eigenlijk compleet losgeslagen zijn. Daarnaast zijn biedingen ook niet inzichtelijk. Makelaars vragen van woningzoekers die serieuze interesse hebben gewoon een bod per mail of per envelop. De hoogste bieder zou dan de woning gegund kunnen krijgen. Het gevolg is echter dat niemand precies weet wat iemand geboden heeft. Daarom gaan biedingen extra snel omhoog.

Biedlogboek

Het demissionaire kabinet wil dat makelaars een automatisch biedlogboek invoeren. Doormiddel van een automatisch biedboek kan het bieden op huizen transparanter en eerlijker gemaakt worden. Na afloop van de biedingen kunnen kandidaat-kopers inzien hoeveel en wanneer er door andere bieders is geboden. Op die manier kan een biedlogboek er voor zorgen dat iedereen achteraf kan zien dat het biedproces eerlijk verlopen is. Demissionair minister Ollongren geeft hierover aan dat door het biedlogboek de ruimte verdwijnt om niet integer te handelen. Daarnaast “weet iedereen hoe het bieden verlopen is” schrijft de minister. De branche moet zelf een biedlogboek ontwikkelen voor de huizenmarkt. Als de ontwikkeling van het biedlogboek niet snel genoeg gaat zal er door de overheid nieuwe wet- en regelgeving worden gemaakt waarmee een biedlogboek verplicht wordt gesteld.

Bieden onder voorbehoud

Het biedlogboek is een van de drie maatregelen die Ollongren heeft voorgesteld om de komende tijd misstanden op de woningmarkt bij makelaars aan te pakken. Verder gaat de minister ook bekijken of het mogelijk is om een financieel en bouwkundig voorbehoud op te nemen bij het bieden. Op die manier worden de risico’s voor kopers beperkt. Juist deze risico’s zijn de afgelopen tijd opgelopen. Veel kopers hebben grote risico’s gelopen door te bieden zonder voorbehoud. Dat kan op korte termijn maar ook op langere termijn voor problemen zorgen. Met name het bouwkundige voorbehoud kan er voor zorgen dat er op termijn bouwkundige problemen aan het licht komen die grote kosten met zich meebrengen.