Iran komt naar OPEC-overleg in september 2016

Nadat eerder bekend werd gemaakt dat Iran wil praten over het bevriezen van de olieproductie is nu ook bekend geworden dat Iran volgende maand zal deelnemen aan het overleg van de OPEC-landen. Dit overleg wordt in september 2016 gehouden in Algarije. De Iraanse olieminister Bijan Zanganeh zal namens Iran aan het OPEC-overleg deelnemen. Dit werd donderdag 25 augustus 2016 bekemd gemaakt door de Britse zakenkrant Financial Times. De krant publiceerde het bericht op basis van berichten van het Iraanse persbureau Shana.

Iran neemt deel aan OPEC-overleg

Door de deelname van Iran aan het OPEC-overleg lijkt weer een stap in de richting van een akkoord gezet over een plafond in de olieproductie van de OPEC-landen. De bevriezing van de olieproductie door de leden van de OPEC komt dichterbij. De vergadering van OPEC in Algerije in september is met name gericht op het bedenken van mogelijkheden om de lage olieprijs te ondersteunen. In de maand juni was een poging om te komen tot een nieuw productieplafond mislukt. Deze mislukking was onder meer het gevolg van de houding van Iran. Dat land weigerde namelijk mee te werken aan afspraken over een proctieplafond.

Oliemarkt

Dat de oliemarkt enorm gevoelig is blijkt uit de prijsontwikkeling op de markt. Nu Iran weer toenadering lijkt te zoeken en deelneemt aan overleg over een productieplafond denken verschillende spelers op de oliemarkt dat de olieproductie omlaag zal gaan. Daardoor wordt olie schaarser en dus weer meer waard en gaat de prijs omhoog. De gedachte dat de OPEC-landen tot een akkoord zouden kunnen komen heeft nu al tot een positief effect geleid op de oliemarkt. De olieprijs is de afgelopen dagen iets gestegen ten opzichte van de prijs voordat de veranderde houding van Iran bekend werd.