Iran wil misschien meewerken aan bevriezen olieprijs in 2016

De olieprijs is medio 2016 nog steeds op een zeer laag niveau. Olieproducerende landen hebben veel last van de lage olieprijs. De lage olieprijs zorgt er namelijk voor dat de olie minder geld oplevert bij de export. Landen waar veel olie wordt geproduceerd zien de waarde van hun exportproduct afnemen en daarmee hun inkomsten dalen. Verschillende olieproducerende landen overwegen daarom om de olieproductie te verlagen of te bevriezen.

Marktwerking

Door het beperken van de olieproductie raakt de werking van vraag en aanbod op de oliemarkt niet verder uit balans en neemt de olievoorraad niet nog verder toe. De enorme olievoorraad zorgt er voor dat veel olieverwerkende bedrijven een buffer hebben. De vraag naar olie zal daardoor waarschijnlijk niet toenemen binnen een paar maanden. Het enige wat men dus kan doen is de olieproductie beperken. Daar moeten echter veel olieproducerende landen aan meewerken.

OPEC

De landen van de OPEC vormen een belangrijk oliekartel in de wereld. Verschillende leden van de OPEC zijn voor een bevriezing van de olieproductie. Iran is een van de leden van de OPEC die altijd tegenstander was van een bevriezing van de olieproductie. Omdat Iran na het wegvallen van de economische sancties haar olieproductie kon verhogen wil ze haar marktaandeel vergoten. Daar hoort een hoge olieproductie bij en geen bevriezing van de olieproductie.

Reuters

Persbureau Reuters maakte dinsdag op basis van bronnen binnen het OPEC kartel en de olie-industrie bekend dat Iran haar houding ten opzichte van de olieproductie langzaam gaat veranderen. Iran wil inmiddels spreken over het bevriezen van de olieproductie. Het bevriezen van de olieproductie is het handhaven van het productieniveau maar niet het verhogen van de olieproductie.

Overleg OPEC september 2016

In september 2016 houden de OPEC-landen in Algerije een informele vergadering over de mogelijkheden die er voor zorgen dat de olieprijs niet verder omlaag gaat.  In de maand juni van 2016 was een vergadering van de OPEC over een productieplafond nog op een mislukking uitgelopen. Toen weigerde Iran om mee te werken aan een productieplafond.

Positief nieuws

In september zal Iran misschien niet daadwerkelijk mee doen aan het overleg van de OPEC. Het is namelijk niet duidelijk of Iran hierbij aanwezig zal zijn. Toch is de houding van Iran wel positief nieuws voor de oliemarkt. De olieprijs steeg zelfs een beetje na het bericht over Iran.