Grens Nationale Hypotheekgarantie gaat omhoog per 1 januari 2024

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zal vanaf 1 januari 2024 opnieuw omhoog gaan. De nieuwe grens voor de NHG garantie komt te liggen op een woningprijs van 435.000 euro. Mensen die een woning kopen tot dat bedrag kunnen onder bepaalde voorwaarden een Nationale Hypotheekgarantie afsluiten. Doormiddel van deze garantie hebben ze een extra financiële bescherming wanneer ze de woning onder bepaalde omstandigheden moeten verkopen en met een restschuld dreigen te zitten.

Restschuld

Het gaat hierbij om onverwachte gebeurtenissen zoals het verliezen van een baan, scheiden of andere situaties waardoor het inkomen van de hypotheeknemers drastisch omlaag kan gaan. In sommige gevallen is de verkoop van een woning tegen een lagere prijs dan de oorspronkelijke aanschafprijs onvermijdelijk. Als men een hogere hypotheek heeft dan de verkoopprijs van de woning kan er een restschuld ontstaan. Het hebben van een restschuld is een zeer vervelende situatie die mensen ernstig kan belemmeren bij de aanschaf van een nieuwe woning maar ook bij het verdere levensonderhoud. Immers ook een restschuld moet worden afgelost. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is de organisatie die mensen dan kan helpen onder bepaalde voorwaarden. Daarom is een woning kopen onder een NHG garantie over het algemeen een hele verstandige beslissing.

NHG grens

De NHG garantie is echter niet van toepassing op elke woningtransactie. Er zijn een aantal factoren waaraan moet worden voldaan. Een belangrijke factor is de maximale aanschafprijs van een woning. Deze maximale aanschafprijs wordt ook wel de NHG-grens genoemd. Deze grens lag in 2023 nog op 405.000 euro. Voor 2024 zal deze NHG grens worden opgerekt met 30.000 euro. Het oprekken van de NHG grens heeft onder andere te maken met de gemiddelde verkoopprijs van een woning in het afgelopen jaar. Deze gemiddelde verkoopprijs kwam in september uit op 422.000 euro. Daarom zal de NHG grens ook iets verhoogd worden in januari 2024. Overigens kunnen woningkopers die hun woning gaan verduurzamen een hypotheek onder NHG afsluiten tot een totale aanschafwaarde van 461.100 euro.