De grens voor een NHG-hypotheek gaat in 2023 omhoog naar 405.000 euro

In 2022 ligt de grens voor een NHG-hypotheek nog op een bedrag van 355.000 euro. Dit gaat echter veranderen. Komend jaar gaat de grens voor een hypotheek met NHG-garantie naar 405.000 euro. Deze verhoging zou er voor moeten zorgen dat in 2023 meer woningkopers een woning kunnen kopen onder de NHG-garantie. De Nationale Hypotheek Garantie is voor veel woningkopers een belangrijke factor die zekerheid kan bieden aan hypotheekverstrekkers. De NHG-garantie zorgt namelijk voor een vangnet dat gebruikt kan worden als mensen verplicht hun woning moeten verkopen tegen een lager bedrag dan de oorspronkelijk aanschafwaarde. Als de hypotheeksom dan hoger is dan de verkoopprijs van de woning kan er een restschuld ontstaan.

Restschuld opvangen

Deze restschuld kan voor grote problemen zorgen voor mensen die hun woning tegen een lagere prijs moeten verkopen. De NHG gaat deze potentiële restschuld onder duidelijke voorwaarden overnemen wanneer dit scenario zich voordoet. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft aangegeven dat het belangrijk is dat kopers de komende tijd ook de mogelijkheid krijgen om een hypotheek onder een NHG garantie af te sluiten. De huidige schaarste op de woningmarkt evenals de hoge huizenprijzen zorgen er voor dat een verhoging van de NHG grens volgens de minister een goede beslissing is.

Late verhoging van NHG

Alleen zullen veel mensen weten dat deze beslissing zeer laat is doorgevoerd. Inmiddels is de woningmarkt al aan het omslaan. En is deze minister, die niet bepaald bekend staat om een accurate manier van handelen (denk aan de coronacrisis), nu rijkelijk laat met het invoeren van deze verhoging. Volgens de minister krijgen de woningkopers met NHG garantie ook meer hulp bij het financieren van het verduurzamen van hun huis. Bovendien zouden huizenkopers ook meer “financiële zekerheid” krijgen door de NGH garantie.

Nieuwbouwwoningen

Wederom aspecten die al lang bekend zijn en niemand meer als revolutionair in de oren klinken. Carla Muters, voorzitter van de raad van bestuur van de NHG, heeft aangegeven dat de verhoging nu echt nodig is. Doordat mensen door de gestegen huizenprijzen ook een hogere hypotheek afsluiten. De stijging op de woningmarkt wordt dus ook binnen de NHG organisatie vrij laat omgezet in beleid. De hypotheekrente blijft echter stijgen. Wellicht dat de verhoging van de NHG garantie er voor zorgt dat ook de wat duurdere woningen tegen een NHG garantie kunnen worden gefinancierd waardoor de rente van de hypotheek lager uitvalt. Echter werd vandaag bekend gemaakt dat een gemiddelde nieuwebouwwoning in Nederland rond de 500.000 euro kost. Dat betekent dat gemiddeld genomen geen enkele nieuwe woning tegen NHG garantie kan worden gefinancierd.