NHG-hypotheek grens stijgt naar 310.000 euro in januari 2019

Een Nationale Hypotheek Garantie wordt per 1 januari 2019 mogelijk bij de aanschaf van een woning met een verkoopprijs tot 310.000 euro. Dit heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen bekend gemaakt. Het is voor het eerst dat de NHG boven de 300.000 euro komt te liggen. In 2019 ligt de grens voor een hypotheek onder NHG nog op 290.000 euro.
Als een woningkoper een hypotheek wil afsluiten voor een woning met energiebesparende voorzieningen dan is de kostengrens 6 procent hoger en komt deze op 328.600 euro te liggen. De Nationale Hypotheek Garantie is een begrip op de woningmarkt. In het verleden is de NHG ingevoerd om woningeigenaren tegen financiële problemen te beschermen als ze hun woning noodgedwongen zouden moeten verkopen.

Bij een gedwongen woningverkoop kan de NHG onder bepaalde voorwaarden het financiële verschil compenseren tussen de verkoopprijs van de woning die gedwongen verkocht wordt en de hoogte van de hypotheek. De NHG speelt dus vooral een rol wanneer de woning voor een lager bedrag moet worden verkocht dan de hoogte van de hypotheek. Er is natuurlijk een maximum verbonden aan de hoogte van de koopprijs van de woning. Anders moet de NHG ook garant staan voor bijvoorbeeld de gedwongen verkoop van woningen van 400.000 of meer.

De hoogte van de woningprijs waarvoor de NHG garant staat is echter wel aan verandering onderhevig. De woningmarkt ontwikkelt zich. Als de woningprijzen gemiddeld hoger liggen kan het Waarborgfonds Eigen Woningen de hoogte van de maximale koopsom voor de NHG aanpassen. Sinds 2017 is de kostengrens voor NHG-hypotheken gekoppeld aan de gemiddelde koopsom van aangekochte woningen in de maanden juni, juli en augustus van het afgelopen jaar. Dat is nu ook gebeurd en met een hogere verkoopwaarde voor woningen in 2018 is het effect merkbaar in een hoger maximumbedrag. De hoogte van de koopsom waarover een NHG hypotheek kan worden afgesloten is per 1 januari 2019 vastgesteld op 310.000 euro.