Wat zijn XPS isolatieplaten?

XPS isolatieplaten zijn een bekend isolatiemateriaal met een breed toepassingsgebied. De afkorting XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Het materiaal wordt ook wel hardschuim genoemd en heeft vaak een lichtblauwe kleur hoewel XPS-platen ook wel in andere kleuren op de markt worden gebracht. In feite is XPS kunststof in de vorm van platen. De platen hebben meestal een tand-en-groefverbinding. Daardoor kunnen de platen eenvoudig in elkaar worden vastgeklikt. De cellenstructuur van de platen geeft het materiaal unieke eigenschappen. XPS is bijvoorbeeld sterk vochtwerkend. Daarnaast is XPS drukvast en heeft het goede isolerende eigenschappen.

Toepassing XPS isolatie
XPS is een isolatiemateriaal dat op verschillende manieren kan worden toegepast voor het isoleren van woningen en andere gebouwen. Het materiaal is drukvast en wordt in de vorm van platen verkocht. Deze platen kunnen worden gebruikt in spouwmuren maar ook in binnenmuren. Ook kan XPS worden aangebracht in een vochtige omgeving zoals een kelder of garage. XPS platen worden zelfs in de grond geplaats om bijvoorbeeld zwembaden te isoleren of vijvers. De drukvastheid van het materiaal zorgt er voor dat XPS ook voor het isoleren van vloeren geschikt is.

Voordelen van XPS isolatie
Het belangrijkste voordeel van XPS is dat dit materiaal geen vocht absorbeert. Dat maakt XPS breed toepasbaar. Daarnaast is het materiaal in prijs voordelig ten opzichte van bijvoorbeeld PIR isolatieplaten. De drukvastheid van XPS is ook een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld steenwol en glaswol. De groeven in de platen zorgen er voor dat er geen koudebrug kan ontstaan waardoor de isolerende werking optimaal is. XPS kan worden gerecycled waardoor het materiaal milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld PIR.

Nadelen van XPS isolatie
Dit isolatiemateriaal heeft een aantal nadelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Zo is XPS brandbaar maar de rook is minder schadelijk dan de rook die vrijkomt bij het verbranden van bijvoorbeeld PUR. XPS is in prijs niet de goedkoopste EPS oftewel piepschuim is goedkoper. Daarnaast is voor het produceren van XPS een mengsel van chemische stoffen nodig. Het produceren van XPS is niet milieuvriendelijk. Verder is XPS een redelijk goed isolatiemateriaal maar het is niet zo’n goed isolatiemateriaal als PIR.