Premie Nationale Hypotheekgarantie (NHG) in 2017 te hoog volgens VEH

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is een bekend begrip in de woningverkoop en hypotheeksector. Een hypotheek die is afgesloten met een Nationale Hypotheekgarantie wordt beschouwd als een veilig hypotheekproduct. Wanneer de woning door omstandigheden verplicht moet worden verkocht kan uit het NHG fonds het verschil tussen de oorspronkelijke aanschafwaarde van de woning en de daadwerkelijke verkoopwaarde van de woning worden gecompenseerd.

NHG premie 2017
Daarvoor moet men wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook moet men aan voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een Nationale Hypotheekgarantie. Zo moet men ook een bepaald bedrag betalen aan de NHG. Dit bedrag is momenteel een premie van 1 procent van het hypotheekbedrag. Dit geld heeft het NHG fonds nodig om het eventuele verlies van gedwongen verkopen te compenseren.

NHG premie omlaag
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de huidige premie van 1 procent echter te hoog. De VEH pleit voor een lagere premie voor de NHG. Dit doet de Vereniging Eigenhuis doormiddel van een brief die is gezonden aan het kabinet. In de brief staat dat er volgens de VEH voldoende geld aanwezig is in de kas van de NHG dat er minder premie zou moeten worden betaald. Vanaf het begin van 2018 zou de premieafdracht voor de Nationale Hypotheekgarantie daarom fors moeten worden verlaagd. In totaal zou de reserve van de NHG in tien jaar tijd verdubbeld tot meer dan 1 miljard euro. Dit komt onder andere door het aantal hypotheken met NHG dat is toegenomen. Ook de hoge premiekosten hebben een bijdrage geleverd aan deze forse reserve.

Financieel risico
Het komt nu volgens de VEH voordat starters op de woningmarkt geen hypotheek onder NHG afsluiten vanwege de kosten die daaraan verbonden zijn. Dit is echter gevaarlijk omdat men extra financieel risico neemt om zo kosten te besparen. Daardoor kunnen starters in de problemen raken als ze hun huis gedwongen moeten verkopen tegen een lagere prijs. In dat geval zullen namelijk de eventuele restschuld en bijkomende kosten niet opgevangen worden door aanspraak te maken op de NHG. De starter is dan volledig verantwoordelijk voor het dragen van de financiële consequenties.