Geen verkoopdip in de huizemarkt in zomer 2015

In het afgelopen kwartaal van 2015 zijn in Nederland ongeveer 27 procent meer woningen verkocht dan in 2014. Dit was tegen de verwachting van makelaars in. Veel makelaars in Nederland rekenden namelijk op een verkoopdip vanwege de strengere hypotheekeisen. Van een verkoopdip was echter geen sprake. Het derde kwartaal van 2015 was voor de huizenmarkt het twee-na-beste kwartaal voor de makelaars sinds het ontstaan van de crisis. In totaal werden in het derde kwartaal 36.277 huizen verkocht.

Veranderingen in hypotheekmogelijkheden
De hypotheekmarkt is veranderd in Nederland. De overheid wil voorkomen dat mensen onnodig grote financiële risico’s aangaan bij de aanschaf van een woning. Daarom zijn de regels voor het verstrekken en ontvangen van een hypotheek strenger geworden. Hypotheeknemers kunnen minder lenen dan aan het begin van 2015. Daarnaast zullen veel woningzoekers ook over de nodige financiële reserves moeten beschikken om een woning te kunnen kopen.

Consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen in Nederland groeit. Dit is een belangrijk aspect dat er voor zorgt dat men in Nederland meer geld gaat uitgeven. Ook kostbare uitgaves voor bijvoorbeeld woningen worden in Nederland in toenemende mate gedaan. De rente op de hypotheekmarkt is echter zeer laag zodat de maandelijkse lasten voor de hypotheek voor veel mensen goed opgebracht kunnen worden.

Reactie van Technisch Werken
De huizenmarkt blijft haar groei doorzetten in 2015. De bouwbedrijven in Nederland merken deze groei ook en bouwen meer woningen. Daarnaast hebben ook architectenbureaus het drukker gekregen in Nederland. De economie moet echter nog een geruime tijd aantrekken wil men van een structurele opleving spreken. Aan het einde van het jaar heeft de bouwsector het meestal moeilijk.