Amsterdam bouwt 8000 woningen in periode 2015-2016

Dit jaar, in 2015, is Amsterdam begonnen met de bouw van een groot aantal nieuwe woningen. Amsterdam bouwt 8000 woningen en dat is het hoogste aantal in twintig jaar tijd. Het gaat hierbij om de bouw van nieuwbouwwoningen en daarnaast om utiliteitspanden, zoals kantoorpanden,  die worden omgebouwd tot woningen.

Volgens projectontwikkelaar willen steeds meer mensen in Nederland in de hoofdstad wonen. De projectontwikkelaars spelen op deze vraag in door een groot aantal nieuwbouwwoningen te laten bouwen. Het aantal nieuwbouwwoningen in Amsterdam is fors, ook als men het vergelijkt met het aantal nieuwbouwwoningen in andere steden. In Utrecht komen er bijvoorbeeld in 2015 in totaal 2311 nieuwe woningen bij. In Rotterdam ligt het aantal nieuwbouwwoningen dat gebouwd is nog wat lager.

Zowel koopwoningen als huurwoningen
Van de woningen die in Amsterdam worden gebouwd is ongeveer de helft huurwoning met een huurprijs van minder dan 710 per maand. Deze woningen zijn specifiek bestemd voor studenten of dienen als sociale huurwoning. De andere helft van de nieuwbouwwoningen zijn koopwoningen en huurwoningen voor de vrije markt.

Reactie van Technisch Werken
De bouw van nieuwbouwwoningen is goed voor de bouwsector. Daarnaast toont dit ook aan dat de vraag naar woningen toeneemt in Nederland. Daarmee wordt het stijgende consumentenvertrouwen weer onderstreept. De toename in consumentenvertrouwen zorgt er dus in feite voor dat de bouwsector wordt aangejaagd.