Woningmarkt heeft in 2015 beste kwartaal sinds de economische crisis

De woningmarkt werd tijdens de economische crisis behoorlijk getroffen. Het aantal verkochte woningen ging flink achteruit. Toch lijkt 2015 een duidelijke opleving door te maken in dit marktsegment. Vooral in het tweede kwartaal van dit jaar ging het goed met de woningverkoop. In dit kwartaal zijn opnieuw meer woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2014. Door deze groei is het aantal transacties in de woningmarkt op het niveau terecht gekomen van voor de economische crisis. Deze conclusie kan getrokken worden uit de voorlopige cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In het tweede kwartaal van 2015 zijn volgens de NVM-makelaars 37.145 woningen verkocht door makelaars die bij de NVM zijn aangesloten. Dit aantal is bijna 28 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2014. In dat kwartaal zijn toen 29.101 woningen verkocht. De afgelopen drie maanden zijn door de toename in het aantal woningverkopen het beste verkoopkwartaal geworden voor de woningmarkt in de afgelopen acht jaar. In 2008 lag het aantal woningverkopen echter nog op 37.000 in het tweede kwartaal van dat jaar. Daarna stortte de woningmarkt compleet in en steeg deze markt pas in 2014 weer boven de 30.000 woningverkopen per kwartaal uit. Inmiddels lijkt het er op dat het verkoopniveau van 2007 weer is behaald.

Woningprijzen stijgen
De prijs van een gemiddelde woning die verkocht wordt stijgt langzaam maar zeker. Zo is de gemiddelde woningprijs op dit moment voor het zesde kwartaal op rij gestegen. De afgelopen drie maanden nam de gemiddelde transactieprijs voor huizen toe met bijna vier procent ten opzichte van de woningprijzen in hetzelfde kwartaal in 2014. De gemiddelde prijs van een transactie was in het tweede kwartaal van 2015 ongeveer 224.000 euro en in dat zelfde kwartaal van 2014 was dat nog 216.000 euro. De woningmarkt is volgens NVM-branchevoorzitter Ger Hukker echter nog niet volledig hersteld. Met name in stedelijke gebieden nemen de huizenprijzen en de woningverkopen toe. Op het platte land en in andere dunbevolkte gebieden neemt de woningverkoop nog nauwelijks toe en is er ook sprake van een daling in de woningprijzen.

Reactie van Technisch Werken
Men probeert de woningmarkt zo goed mogelijk te promoten in de media. Het is begrijpelijk dat de NVM dat doet omdat die organisatie de makelaars vertegenwoordigd. Deze makelaars hebben natuurlijk belang bij een goede woningmarkt en een positief beeld van de woningverkopen. De markt wordt echter bepaald door vraag en aanbod. De woningen in steden lijken meer in trek dan op het platte land.