Recordverkoop op de woningmarkt in tweede kwartaal 2016

De woningmarkt in Nederland laat de afgelopen maanden een steeds duidelijker herstel zien. In het tweede kwartaal van 2016 was er zelfs sprake van een nieuw record op de woningmarkt. In dat kwartaal werden de meeste woningverkopen ooit geregistreerd door de NVM. In totaal werden in dit kwartaal  42.819 bestaande koopwoningen verkocht aan een andere eigenaar. Dit aantal is een stijging van 15 procent. Bij de VNM zijn in Nederland verreweg de meeste makelaars aangesloten. De makelaarsvereniging verwacht dat er naast de 42.819 woningen die via een NVM makelaar zijn verkocht nog meer woningen van eigenaar zijn gewisseld.

In totaal zouden er in Nederland in het tweede kwartaal van 2016 ongeveer 55.000 woningen verkocht zijn.  in de afgelopen twaalf maanden zijn der volgens de NVM meer dan 153.000 woningen via een NVM makelaar verkocht. Ook hiermee is een record verbroken. Het record dat in 2006 was behaald is nu tien jaar later verbroken. Vermoedelijk werden in de afgelopen 199.000 transacties in de gehele markt gedaan. Volgens NVM-voorzitter Gert Jaarsma zorgt de lage hypotheekrente er voor dat er veel woningen in Nederland verkocht worden. Daarnaast merkt hij op dat veel mensen die interesse hebben in een woningen meestal geen andere keuze hebben dan een woning te kopen. Er is sprake van een krapte op de woningmarkt. Daardoor zijn er weinig nieuwbouwwoningen beschikbaar en is ook het aanbod in vrije sectorhuurwoningen schaars. Daarom kijken mensen al snel naar bestaande woningen die te koop worden aangeboden aldus de heer Jaarsma.

Woningprijzen stijgen verder door
In het tweede kwartaal van 2016 zijn de huizenprijzen in Nederland ook verder gestegen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar zijn de prijzen voor een koopwoning met 2,7 procent toegenomen. Ten opzichte van het tweede kwartaal in 2015 zijn de huizenprijzen in Nederland met 5,6 procent toegenomen. Ondanks deze toename ligt de verkoopprijs van een woning in Nederland nog ongeveer zeven procent onder het verkoopniveau van woningen voor de economische crisis in Nederland. Inmiddels is de woningprijs gemiddeld wel weer 14 procent hoger dan de prijzen die voor woningen werden betaald in het dieptepunt van de economische crisis.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt is een belangrijke aanjager van de economie en daarnaast vormt de woningmarkt ook een belangrijke graadmeter voor de economie. De economische crisis was voor een groot deel in de woningmarkt en alle sectoren die daaraan verwant zijn begonnen. Er werd te veel geleend voor woningen dat was goed voor de makelaars en hypotheekverstrekkers maar niet altijd goed voor de woningkopers. Inmiddels is de woningmarkt gezonder geworden en is de hypotheekrente zelfs uitzonderlijk laag. Dat zorgt er voor dat mensen die een koopbehoefte hebben uitgesteld alsnog bereid zijn om een woning aan te schaffen. Hierdoor kan in korte tijd een enorme groei in het aantal woningverkopen tot stand komen.

Dit heeft ook een soort goudkoorts effect in gedeeltes van Nederland waar de woningen schaars zijn. Daar kunnen woningen soms binnen een dag of enkele dagen van eigenaar wisselen. De prijzen worden dan enorm opgejaagd en als men dan niet uitkijkt beland men weer in een ongezonde woningmarkt met veel te hoge hypotheken en veel te hoge huizenprijzen.