Verwachte ontwikkelingen in de woningmarkt na kwartaal 1 van 2015

De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft cijfers bekend gemaakt over de woningmarkt in Nederland over het eerste kwartaal van 2015. Uit deze cijfers komt naar voren dat in kwartaal één van 2015 de huizenprijzen zijn gestegen met 0,1 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Als men kijkt naar het eerste kwartaal van 2014 en dit kwartaal vergelijkt met het eerste kwartaal van 2015 dan ziet men een groei in de huizenprijzen van 2,9 procent.

In totaal werden in het eerste kwartaal van 2015 zo’n 28.900 woningen verkocht door NVM-makelaars. Dit is ongeveer 19 procent meer dan in dezelfde periode van 2014. Als men kijkt naar de afgelopen jaren dan zijn er sinds 2008 niet zoveel woningen verkocht in het eerste kwartaal in Nederland.

Het aantal verkopen neemt niet toe
Hoewel de huizenprijzen wel ligt gestegen zijn tussen het laatste kwartaal van 2014 en het eerste kwartaal van 2015, neemt het aantal verkopen niet toe. Sterker nog, het aantal verkopen is gedaald in de woningmarkt. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014 kwam de daling in 2015 uit op ongeveer 17 procent. De NVM geeft daarbij aan dat over het algemeen het laatste kwartaal van een jaar het meeste woningen worden verkocht.

Daarbij wordt ook nog aangeven dat het laatste kwartaal van 2014 bijzonder goed is verlopen voor de woningmarkt omdat het tot 31 december mogelijk was om belastingvrij 100.000 euro te schenken. Hierdoor konden met name veel starters over een startkapitaal beschikken waarmee ze een groot deel van de woning zelf konden betalen en dus geen hoge hypotheek hoefden af te sluiten. Een deel van de potentiële kopers van woningen kochten hun woning daarom aan het einde van 2014 in plaats van aan het begin van 2015. In het eerste kwartaal van 2015 werden daarom minder woningen verkocht.

De gemiddelde prijs van een woning in Nederland is nu 211.000 euro. Die prijs ligt nog bijna 14 procent lager dan de gemiddelde huizenprijs aan het begin van de economische crisis. Desondanks zijn de prijzen van de woningen in Nederland altijd nog vijf procent hoger dat het dieptepunt van de prijzen.

Verwachtingen van de NVM over de woningmarkt
De NVM vermoed dat de woningmarkt zich de komende maanden zal stabiliseren. Over der periode van 2015 verwacht NVM-voorzitter Ger Hukker dat de huizenprijzen tussen 2,5 en 3 procent zullen stijgen. Daarnaast verwacht hij dat het aantal woningverkopen in Nederland zal toenemen met een percentage van 5 tot 10 procent.

Grote verschillen in woningverkoop in Nederland
In Nederland zijn er grote verschillen tussen de regio’s als het gaat om de verkoop van woningen. In een regio zoals Amsterdam is er volgens de NVM al weer sprak van een ‘oververhitting’ van de woningmarkt. Daarom pleit voorzitter Hukker voor meer nieuwbouwwoningen in de gedeelten van Nederland waar het aanbod van woningen lager is dan de vraag naar woningen.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt maakt een groei door maar deze groei is lang niet zo groot als men had verwacht. De groei zet gestaag door maar er is zeker geen sprake van een duidelijke stijgende lijn. Hoewel het consumentenvertrouwen in Nederland lijkt te stijgen stellen veel mensen grote uitgaven toch uit. Ze zijn bang om hun baan te verliezen of kunnen geen hoge hypotheek betalen. De banken zijn daarnaast ook veel voorzichtiger geworden met het verstrekken van leningen waardoor nog minder mensen in staat zijn om een huis te kopen. Nu ook de mogelijkheid is weggenomen om bedragen tot 100.000 euro belastingvrij te schenken, zal de woningmarkt ook niet meer kunnen profiteren van deze positieve impuls. Nederland is nog niet uit de crisis. Het begint en eindigt met de arbeidsmarkt en de werkgelegenheid.