Gas, geld en veiligheid in 2015

Het kabinet heeft eind januari besloten om de gaswinning in de eerste helft van 2015 te verlagen tot 16,5 miljard kuub. In de zomer gaat het kabinet opnieuw kijken hoeveel gas er in de rest van 2015 uit de gasvelden van Groningen wordt gehaald. Zowel minister Kamp als minister Dijsselbloem benoemden dat de veiligheid van de Groningers centraal moet staan bij de besluitvorming.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën meldde donderdag 5 maart 2015 in Pauw dat het kabinet tot op heden als 1,5 tot 2 miljard euro is misgelopen door de lage gasprijs en de verminderde gaswinning in Groningen. Hij benoemde dat hij dit tekort wel op kan vangen. De oppositiepartijen in  Nederland willen dat de gaskraan nog verder wordt dichtgedraaid in Groningen maar minister Kamp wil dat nu nog niet. Hij wil eerst meer onderzoek afwachten.

Reactie van Technisch Werken
Het is op zijn minst opmerkelijk dat iemand besluit om de gaskraan niet dicht te draaien terwijl er onderzoeken worden gedaan naar de schadelijke effecten van de gaswinning. Als uit eerdere onderzoeken de grote schade is gebleken zou men toch er voor kiezen om de gaskraan tijdelijk helemaal dicht te draaien totdat er duidelijkheid is verschaft? Maar dat gaat natuurlijk weer geld kosten. Het lijkt er op dat men de opbrengsten van het gas al heeft uitgegeven terwijl het gas nog uit de grond moet.

Dat beleid zorgt er voor dat men achter de feiten aan loopt. Het gas in Groningen moet een meevaller vormen voor de begroting van de overheid en moet niet worden gezien als één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Als dat namelijk het geval is zal de overheid zeer afhankelijk zijn van het Groningse gas en is er bijna geen weg terug. Dat blijkt ook uit het beleid van de afgelopen jaren waarin stelselmatig geen rekening is gehouden met de veiligheid en het welzijn van de Groningse burgers. De overheid moet zich gaan afvragen wat ze gaan doen met gas, geld en veiligheid in 2015.