Gaat de inflatie in de eurozone omhoog in december 2019?

De inflatie in de eurozone is in de maand november van 2019 iets omhoog gegaan. Uit voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat is naar voren gekomen dat de inflatie in november uitgekomen is op 1 procent. Dat is behoorlijk wat hoger dan de 0,7 procent die in oktober 2019 werd genoteerd. De Europese Centrale Bank is positief gestemd over deze ontwikkeling.

ECB
Toch is men nog lang niet beland op de bijna twee procent inflatie die de ECB voor ogen heeft. Er heerst nog een hoop onzekerheid over de ontwikkelingen. De inflatie is nog steeds op ongeveer de helft van het door de ECB beoogde percentage. Toch kan de inflatie de komende tijd wel omhoog gaan. Dat is natuurlijk nog een beetje lastig in te schatten. De politieke ontwikkelingen zijn hierbij vooral van belang. Daarbij moet men onder andere kijken naar de handelsconflicten. Als deze worden opgelost kan er vanuit de industrie meer vertrouwen ontstaan en kunnen de handel en ook de financiële beurzen een behoorlijk forse groei doormaken.

Handelsakkoord
Een handelsakkoord tussen China en Amerika lijkt op handen. De vraag is echter of Trump na een dergelijk akkoord met China zijn peilen op Europa gaat richten. Dat is niet met zekerheid te zeggen. Donald Trump wil zich gaan richten op herverkiezing en heeft daarvoor positieve publiciteit nodig. Hij moet een aantal successen scoren. Een aantal goede handelsafspraken met andere landen en economische grootmachten zou heel gunstig voor hem kunnen zijn. Europa kan een goede handelsafspraak echter ook wel gebruiken. De export van Europese bedrijven mag wel verder omhoog. Ook de binnenlandse bestedingen kunnen wel omhoog.

Vertrouwen
Daar is echter een gevoel van zekerheid en vertrouwen voor nodig. Het economisch sentiment gaat in Europa langzaam maar zeker de goede kant op maar het herstel van dit vertrouwen is ook nog vrij pril en kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat de landelijke maar ook de Europese overheden er alles aan doen om zowel burgers als bedrijven een gevoel van vertrouwen te geven. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor een hogere inflatie. Een hogere inflatie kan er overigens ook voor zorgen dat de rente niet meer kunstmatig laag gehouden hoeft te worden.

ECB Rente
Op dit moment is er nog steeds sprake van een kunstmatig lage rente. De zogenaamde depositorente is namelijk onder nul procent. Banken moeten nu dus geld betalen als ze geld onderbrengen bij de ECB. Dat zorgt er voor dat er geleend kan worden tegen lage rentes maar ook dat sparen totaal niet meer gunstig is. Een kunstmatige economische ingreep houdt over het algemeen niet lang stand. De marktwerking zal uiteindelijk altijd winnen.