Inflatie eurozone gestegen in november 2019 tot 1 procent op jaarbasis

De inflatie in de eurozone is in november 2019 iets gestegen. Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft dit bekend gemaakt. Eurostat heeft aangegeven dat de inflatie in november uitkwam op 1 procent op jaarbasis. Dit is echter een voorlopig cijfer. Toch is het percentage hoopgevend. In oktober 2019 kwam het inflatiepecentage nog uit op 0,7 procent. Dat was het laagste inflatieniveau in drie jaar tijd.

Economen zijn positief verast door het inflatiepercentage. Eerder rekenden economen gemiddeld op een inflatie van 0,9 procent. Ook kerninflatie steeg. Dit is de inflatie zonder de invloed van de sterk schommelende prijzen van onder andere energie en levens- en genotsmiddelen. Volgens Eurostat kwam de kerninflatie uit op 1,3 procent. Dat is ook een beetje hoger dan de 1,1 procent die voorgaande maand werd genoteerd. Volgens Eurostat is de 1,3 procent kerninflatie van november het hoogste niveau voor de kerninflatie in zeven maanden.

Volgens ING-econoom Bert Colijn heeft de stijging in de inflatie vooral te maken met de hogere prijzen in de dienstensector. Dit zijn prijzen die de inflatie aanjagen. Hoewel de stijging in de inflatie in eerste instantie positief nieuws is kan men nog niet juichen. Het is namelijk de vraag of er een aanhoudende stijging van de inflatie aankomt. De Europese Centrale Bank (ECB) is echter wel blij met deze eerste positieve berichten. De doelstelling van de ECB is een inflatiepercentage net onder de twee procent. Daar is men in Europa nog lang niet op beland maar een stijging in de inflatie wordt in ieder geval als een positief begin beschouwd.