Inflatie eurozone gedaald naar 1,2 procent in mei 2019

De inflatie in de eurozone is aanzienlijk gedaald afgelopen maand. Volgens statistiekbureau Eurostat kwam de inflatie in mei uit op 1,2 procent. Dat is een half procent lager dan april toen de inflatie nog op 1,7 procent stond. De cijfers over de inflatie in mei 2019 werden bekend gemaakt door Europstat op dinsdag 4 juni 2019. Verschillende analisten hadden gehoopt op een hogere inflatie. Als men echter de prijsbewegingen van energie, voedsel en alcohol en tabak niet meeneemt in de rekening dan steeg het prijspeil met 0,8 procent op jaarbasis.

Ook voor de Europese Centrale Bank (ECB) zijn de cijfers een tegenvaller. Het is bekend dat de ECB het inflatiepercentage graag op bijna 2 procent wil hebben voor de middellange termijn. Deze doelstelling blijkt echter verder uit beeld door het inflatiepercentage van mei 2019. Dit inflatiepercentage schept geen vertrouwen. De afgelopen jaren heeft de ECB een aantal maatregelen genomen om de Europese economie te stimuleren.
Zo heeft de ECB de rente laag gehouden voor banken zodat ze goedkoop geld konden lenen en goedkoop geld konden verstrekken aan consumenten en bedrijven. Hierdoor zou de economie een nieuwe impuls moeten krijgen. Dit is echter maar beperkt gelukt. De inflatie ging een beetje omhoog maar is nu ook weer aan het dalen. Ook het opkopen van staatsobligaties door de ECB heeft maar weinig effect gehad. De kans is klein dat het beoogde inflatiecijfer zal worden behaald in 2019. De rente zal komende tijd laag blijven. Vermoedelijk zal de ECB de rente niet verder gaan verhogen. De ECB heeft echter niet veel mogelijkheden meer ter beschikking om de economie in Europa te laten aantrekken.