FNV risico op hitte op thuiswerkplek is laag in 2021

Thuiswerken is steeds meer aan de orde geweest het afgelopen jaar. Door de coronacrisis hebben werknemers en werkgevers de opdracht van de overheid gekregen om zoveel mogelijk werk thuis te doen. Daardoor werd de verspreiding van het coronavirus op de werkplek en in het verkeer naar de werkplek beperkt. Inmiddels hebben veel werknemers thuis een goed ingerichte werkplek. Een groot aantal werknemers heeft zelfs een vergoeding gekregen voor het thuiswerken. Dat heeft er voor gezorgd dat de werkplekken thuis veel beter zijn geworden de afgelopen maanden. Het grote voordeel is dat thuiswerken vaak flexibeler kan worden gedaan. Men kan de werkplek thuis inrichten naar wens.

Werkklimaat verbeteren

Door bijvoorbeeld in een koeler deel van de woning te zitten of door een ventilator, airconditioning of andere installatie te kopen om het werkklimaat te verbeteren. De vakbond FNV geeft aan dat de risico’s op hitte bij thuiswerken vaak laag zijn. Het meeste thuiswerken gebeurd achter een computer waar administratief werk moet worden gedaan. Toch kan de temperatuur op een kantoorwerkplek ook oplopen. Dat kan de concentratie en productiviteit aantasten van werknemers. De thuiswerkplek is echter de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf. Werkgevers zijn volgens een woordvoerder van de vakbond wel verantwoordelijk voor verkoeling op kantoor maar dat geldt dat niet bij thuiswerken.

Arbowet

Schooneveldt van FNV geeft aan dat niet alle regels die op kantoor gelden ook voor thuiswerken van toepassing zijn. Werkgevers moeten echter wel goede materialen verstrekken aan werknemers zodat deze goed thuis kunnen werken. Hierbij kun je denken aan een goede bureaustoel, een goed beeldscherm en dergelijke. Een ventilator, airconditioning of andere installatie vallen echter niet onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. De werkgever heeft volgens de Arbowet verschillende verplichtingen met betrekking tot de werkplek van de werknemer. Als de werknemer echter thuis werkt vallen de verplichtingen vanuit de Arbowet onder ‘plaatsonafhankelijk werken’.