Thuiswerken in hitte valt niet onder verantwoordelijkheid van werkgevers

Veel mensen in Nederland werken in 2020 thuis vanwege de coronacrisis. Banken, verzekeraars en andere zakelijke dienstverleners hebben de afgelopen maanden hun personeel de mogelijkheid gegeven of zelfs verplicht om thuis te werken. Dat is natuurlijk verstandig vanuit het opzicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch heeft niet iedereen thuis een ideale werkomgeving om de werkzaamheden goed uit te voeren. Veel werkplekken van werknemers zijn thuis inmiddels goed ingericht. Hierbij kun je denken aan een goede bureaustoel een prettige werkhoogte en de juiste communicatiemiddelen. Nu het weer echter langdurig een hoge temperatuur heeft kunnen werkplekken thuis echter ook te heet worden. Niet iedere woning en niet iedere werknemer heeft de mogelijkheid om de werkplek te verkoelen doormiddel van airconditioning of klimaatregeling.

Werkgevers niet verantwoordelijk voor thuiswerkplekken

Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor de werkplekken van de werknemers thuis. Als een werkplek thuis niet aan de ARBO wetgeving voldoet kan een werkgever dat moeilijk controleren omdat de werkgever niet ter plaatse is. Daarom kan een werkgever niet verantwoordelijk worden gehouden voor de thuiswerkplek. Dat komt ook naar voren uit informatie van werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV. Een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN heeft dinsdag 11 augustus 2020 aangegeven dat werkgevers niet kunnen worden verplicht om een koele werkplek voor werknemers thuis te creëren. Zo hoeven werkgevers niet de kosten van bijvoorbeeld een ventilator of airco te vergoeden.

Tropenrooster en andere maatregelen

De vakbond FNV geeft aan dat dit inderdaad juist is. “Niet alle regels die van toepassing zijn op kantoor, gelden voor thuiswerken” geeft de vakbond aan. Zowel de werkgeversvereniging als de vakbond geven wel een aantal tips om werknemers onder deze hitte toch goed thuis te laten werken. Zo is het volgens beide organisaties verstandig om de werktijden aan te passen en een zogenaamd tropenrooster in te voeren. Daarnaast zouden werknemers vaker pauze moeten kunnen nemen in een koele ruimte of op een andere manier verkoeling moeten kunnen zoeken. Bovendien wordt zonwering in vrijwel alle situaties als een belangrijke vereiste beschouwd. Toch zijn werkgevers ook hier niet verantwoordelijk voor als een werknemer thuis werkt. Als een werknemer op het werk werkt is een werkgever echter wel verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden.