Werkgevers kunnen werknemers niet dwingen om vakantie op te nemen tijdens coronacrisis 2020

Een groot aantal bedrijven maakt zich zorgen over het aantal vakantie-uren dat werknemers hebben opgebouwd maar niet opnemen tijdens de coronacrisis. Veel werknemers zitten niet te wachten op een vakantie in eigen land of in het buitenland. Deze vakanties zijn meestal niet eens mogelijk omdat er sprake is van strenge coronamaatregelen in binnen- en buitenland. Om die reden gaan mensen niet op vakantie en blijven ze met behoorlijk wat verlofdagen zitten.

Zorgen over teveel vakantiereserveringen

Werkgevers zijn echter bezorgd dat dit grote aantal verlofuren in de toekomst problemen gaat opleveren. Er kunnen aan het einde van het jaar toestanden ontstaan als werknemers massaal vrij gaan nemen. Dan raken bedrijven in capaciteitsproblemen terwijl veel werkgevers op dit moment juist te weinig werk hebben om hun werknemers aan het werk te houden. Werkgevers kunnen daarom een moreel appel doen op hun werknemers om in de coronatijd toch vakantiedagen op te nemen.

Dwingen mag niet

Dit kan in de vorm van een vriendelijk verzoek maar dwingen is echter niet mogelijk. Dat hebben zowel de werkgeversvereniging AWVN en vakbond FNV aan NU.nl  bekend gemaakt. Er zijn verschillende werknemers die te maken hebben gehad met een dergelijk verzoek om vakantie op te nemen vanuit hun werkgever. Gelukkig kunnen werkgevers en werknemers vaak samen met oplossingen komen.

Kom er samen uit

Soms is het wel heel erg gewenst of zelfs noodzakelijk dat een werknemer per week een aantal uren of een aantal dagen vrij neemt. Dan blijft er werk over en komt de werkgever aan het einde van het jaar niet in de problemen. Samenwerken en een goede communicatie staan centraal in de coronatijd. Dwingen is niet mogelijk in deze situatie maar goed overleg wel.