Nieuwbouwwoningen mogen in steeds minder gemeenten worden gekocht om te verhuren

Het aankopen van nieuwbouwwoningen om deze vervolgens te verhuren kwam de afgelopen jaren veel voor. Beleggers zien onroerend goed als een interessante belegging. In Nederland zijn nieuwbouwwoningen schaars en er heerst bovendien ook al een krapte op de reguliere woningmarkt. Het investeren in een nieuwbouwwoning is daarom interessant. Bovendien kun je door een nieuwbouwwoning te verhuren ook nog een behoorlijke huur opstrijken. Dat trekt veel beleggers aan. Niet alleen Nederlandse beleggers maar ook buitenlandse beleggers hebben interesse in de woningmarkt.

Beleggers van de woningmarkt weren

Dat is niet naar de zin van de landelijke overheid maar ook regionale overheden treden steeds vaker op tegen deze praktijken. Het aanschaffen van een nieuwbouwwoning mag in steeds meer gemeenten alleen worden gedaan als men er zelf in gaat wonen. In het afgelopen jaar hebben ongeveer twintig gemeenten in Nederland de kopers van nieuwbouwwoningen verplicht tot het zelf bewonen van het huis. Dat heeft Het Financieele Dagblad (FD) maandag 10 augustus 2020 gepubliceerd in een van haar artikelen. Onder de gemeenten die het betreft valt Amsterdam. Deze gemeente is eerder op dit gebied in het nieuws gekomen. Ook Utrecht valt er onder. De gemeenten willen door de woonverplichting de beleggers van de woningmarkt weren. Consumenten zouden meer ruimte moeten krijgen om een woning te kopen ook als ze wat minder geld hebben. Beleggers kunnen namelijk vaak fors overbieden waardoor de consumenten zich vaak gewonnen moeten geven. De consumenten moeten dan noodgedwongen blijven huren en betalen bovendien een forse huurprijs.

Zelfwoonplicht

De koopprijs wordt door beleggers bovendien tot recordhoogten gebracht. Dat moet worden beperkt. Woningbezit is voor steeds minder parcticulieren betaalbaar omdat de woningprijzen in bepaalde regio’s tot ongelofelijke hoogten zijn gestegen. Dat er sprake is van een nieuwe huizenbubbel of woningmarktzeepbel is duidelijk. Deze moet snel worden afgebouwd voordat deze bubbel uit elkaar spat en verschillende mensen in de problemen komen. De zelfwoonplicht moet er in ieder geval voor zorgen dat bijvoorbeeld in de gemeenten Amsterdam en Utrecht minder beleggers op de woningmarkt actief worden. de kans is groot dat verschillende andere gemeenten ook een zelfwoonplicht gaan invoeren.