Europa onderzoekt dumpen van staal door Chinese bedrijven in 2016

Een week geleden werd bekend gemaakt dat veel industriële bedrijven in Europa zich zorgen maken over de manier waarop China handel wil drijven met Europa. Wereldwijd staat de staalprijs onder druk. Dit zorgt er voor dat een grote staalproducent als China gaat kijken naar oplossingen voor hun staalproductie. China wil haar staalproducten over de wereld distribueren maar komt daarbij ook andere landen en bedrijven tegen die daarvan niet gediend zijn. Europa maakt zich zorgen over het dumpen van bepaalde staalproducten op de markt.

De Europese Commissie gaat controleren of Chinese bedrijven zich schuldig maken aan het dumpen van staalproducten onder de kostprijs op de Europese markt. Dit maakte het dagelijks bestuur van de EU vrijdag 12 februari 2016 bekend. Het bestuur in Brussel gaat specifiek kijken naar het mogelijk illegaal dumpen van drie Chinese producten. Hierbij wordt de aandacht onder andere aandacht besteed aan producten zoals naadloze pijpen en metalen zware platen. De Europese Commissie wil controleren of er foute praktijken plaatsvinden. Ze zullen naar eigen zeggen niet schromen om maatregelen te nemen om de Europese industrie te beschermen tegen de nadelige en schadelijke effecten van oneerlijke handel.

Reactie van Technisch Werken
De aanpak van Europa is begrijpelijk. Europa probeert haar markt te beschermen. Nu alle prijzen wereldwijd onder druk staan probeert China haar producten onder de marktprijs van bijvoorbeeld Europa te verkopen. Daardoor worden Europese staalbedrijven hard getroffen. Geen wonder dat er vanuit de staalindustrie veel protesten klinken om deze ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan.