China is bezorgd over importheffingen Europa op Chinees staal vanaf 2016

Staalbedrijven in Europa hebben moeite om te blijven voortbestaan.  Wereldwijd is de vraag naar staal nog steeds beperkt. Dat zorgt er voor dat veel landen die staal produceren hun staal trachten te verkopen over hun eigen landsgrenzen. Landen zoals China kunnen tegen zeer lage productiekosten staal produceren.  Daardoor kunnen ze ook staal goedkoop verkopen, ook aan andere landen.

De Europese staalbedrijven maakten zich daar eerder ernstige zorgen over. Daarom heeft Europa protectionistische maatregelen bedacht. Dit zijn maatregelen die de Europese Unie tegen de import van goedkoop Chinees staal wil gaan invoeren. Het Chinese ministerie van Handel liet zaterdag 12 november 2016 in een verklaring weten dat ze zich op haar beurt weer zorgen maakt over de marktbescherming in Europa

Afgelopen vrijdag hebben de EU-ministers van Handel vergaderd in Brussel over de maatregelen. De EU is van plan om tijdelijk hoge importheffingen in te voeren. Deze heffingen worden opgelegd als producten van buiten de EU aantoonbaar op de Europese markt worden gedumpt. De nieuwe heffingen en andere maatregelen moeten de Europese markt en Europese bedrijven beschermen. China is echter bang dat ze een belangrijke afzetmarkt voor de komende jaren moet missen.