Europese importheffingen 2016 op Chinees staal zijn oneerlijk volgens China

Het Chinese ministerie voor Handel heeft een reactie gegeven op de voorlopige importheffingen die de Europese Unie heeft ingesteld op Chinees staal. De importheffingen zouden van toepassing zijn op twee soorten staal die afkomstig zijn China. Het Chinees ministerie noemt de onderzoeksmethoden die Europa heeft gebruikt oneerlijk. Er werd vrijdag bebekend gemaakt dat de heffingen op Chinees staal kunnen oplopen tot 13 procent. Deze maatregel werd ingesteld na een onderzoek dat door Europa is gedaan naar de import van staal uit China.

De Europese staalproducenten zijn juist voor een hoge heffing op Chinees staal. De Europese staalproducenten beweren dat China met haar goedkope staal de Europese staalbedrijven in een moeilijke positie brengt. Volgens de Europese staalmarkt verkopen Chinese concurrenten staal in Europa onder de kostprijs. Dit noemt men ook wel het dumpen van staal op de markt. Hier kunnen Europese bedrijven niet tegen op. Met als gevolg dat Europese bedrijven fors verlies lijden.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de omzet en de winst van Europese staalbedrijven, het personeel van deze bedrijven staat ook onder druk. In 2015 werden ongeveer vijfduizend Britse banen in de staalsector geschrapt omdat de Britse bedrijven niet meer konden concurreren met staalproducten van staalondernemingen uit China. De ggevolgen voor Europese bedrijven kunnen nog groter zijn tenzij met in Europa maatregelen neemt. De heffingen op Chinees staal zijn daar een belangrijk voorbeeld van.

Het model dat de Europese Commissie heeft gebruikt om de Chinese handelspraktijken te onderzoeken is volgens China onredelijk. Chinese staalproducenten hebben volgens China een klein marktaandeel in Europa. Chinese staalproducenten zouden maar voor 5 procent van de totale staalmarkt in Europa leveren. De problemen van de Europese staalbedrijven zouden volgens China te wijten zijn aan de moeizame wereldeconomie voor de staalmarkt.