EU gaat importheffing op staal uit met vier landen uitbreiden in 2017

De Europese Unie had een tijd geleden importheffingen ingesteld voor rollen warmgewalst staal uit China. Nu worden deze importheffingen ook van toepassing op warmgewalst staal uit staal producerende Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran. De uitbreiding van de importheffingen moeten er voor zorgen dat de Europese staalproducenten beter beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie vanuit andere staalproducerende landen.

Uitbreiding importheffing
Volgens de EU zouden staalfabrikanten uit de vier genoemde landen zich schuldig maken aan prijsdumping. Dit houdt in dat deze landen staalproducenten hebben die staalproducten aanbieden beneden de kostprijs. Dit zouden deze staalproducenten onder andere op de Europese markt doen waardoor Europese staalproducenten verder in het nauw komen. De Europese staalproducenten kunnen zich met moeite staande houden in de markt. Ook werd er onderzoek gedaan naar de rol van Servië. Dit land kan echter ontkomen aan de nieuwe maatregelingen voor de heffing.

Warmgewalst staal
Warmgewalst staal is een basisproduct dat in verschillende bedrijven in de metaalindustrie, automobielindustrie en in de machinebouw wordt gebruikt om nieuwe producten van te vervaardigen. In Europa gaat in deze markt een bedrag van 10 miljard euro per jaar om. Dit bedrag is ongeveer zes procent van de totale omzet van de staalindustrie in Europa.

Werk in de staalsector
Inmiddels zorgt de prijsdruk er voor dat er in Europa gekeken wordt naar oplossingen om de staalindustrie te beschermen. Dit doen overheden maar ook staalbedrijven onderling. Zo werd in de maand september bekend gemaakt dat het Indiase Tata Steel, de eigenaar van het vroegere Hoogovens in IJmuiden, haar Europese staaltak gaat samenvoegen met die van ThyssenKrupp uit Duitsland. De fusie heeft een slecht effect op de werkgelegenheid in de staalsector. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid duizenden banen verdwijnen. Dit was de reden waarom veel metaalarbeiders van beide bedrijven zijn gaan staken. Ondanks de stakingen ging de fusie door.