Amerikaanse staalindustrie wil importrestricties voor buitenlands staal in 2017

Wereldwijd wordt er nog steeds meer staal geproduceerd dan de vraag op de staalmarkt. Dat zorgt er voor dat de staalprijzen onder druk komen te staan. Ook Europese staalbedrijven hebben hier mee te maken. Daarom hebben de staalproducenten in Europa vorig jaar de hulp van de EU ingeschakeld om de Europese staalproducenten te beschermen. Door importheffingen te verhogen op buitenlands staal kunnen Europese staalproducenten beter concurreren met staalproducenten buiten de EU.

Met name staalproducenten uit China vormen een grote financiële bedreiging voor Europese staalproducenten. Dit komt omdat in China staal goedkoper wordt geproduceerd en daardoor goedkoper op de markt gebracht kan worden. Chinese staalproducenten produceren echter meer staal dan hun eigen markt vereist. Daarom ‘dumpen’ Chinese bedrijven staal tegen dumpprijzen op de wereldwijde staalmarkt. Ook Amerikaanse bedrijven hebben last van de overproductie van staal uit China. Daarom hebben topmannen uit de Amerikaanse staalindustrie de Amerikaanse president Donald Trump om hulp gevraagd. De Amerikaanse staalproducenten vragen om importrestricties in te voeren op staal dat van buiten de VS op de Amerikaanse staalmarkt terechtkomt.

De staalproducenten hebben een brief gestuurd naar de Amerikaanse president. In totaal hebben 25 bestuurders uit de staalsector aan dit initiatief meegedaan. De brief die ze hebben opgesteld werd ingezien door het persbureau Reuters. Dit werd donderdag 24 augustus 2017 door het persbureau bekend gemaakt. De Amerikaanse industrie zou lijden onder de passiviteit van de overheid. Dit kan echter veranderen met “gewaagd leiderschap” en de door Trump bekende “America First-visie”. Eerder had president Trump al aangekondigd een onderzoek te doen naar de Amerikaanse import van staal.  De staalindustrie van Amerika pleit voor snelle maatregelen. De staalproducenten geven aan dat de import van staal uit het buitenland is toegenomen. Sinds de start van het onderzoek in juni is deze import alleen maar gestegen. Daarom dringen de Amerikaanse staalproducenten er bij de Amerikaanse overheid op aan om snel tot actie te komen.