Woningverkoop daalt in 2018 aldus economen ABN Amro

Economen van de ABN Amro hebben de verwachting uitgesproken dat in 2018 de woningverkoop in Nederland waarschijnlijk wat zal afnemen. Deze afname vormt een kantelpunt want de afgelopen vier jaar was de woningverkoop toegenomen. De economen van de ABN Amro hebben vrijdag 6 oktober 2017 in hun rapport de verwachtingen voor de woningmarkt in 2018 gepresenteerd.

Vertrouwen in de woningmarkt
Het vertrouwen is op de woningmarkt in Nederland nog steeds heel groot volgens het Economisch Bureau van de bank. Desondanks is een omslag in deze markt op handen. Er zijn een aantal belangrijke factoren die de woningmarkt negatief beïnvloeden. Het aanbod van woningen neemt bijvoorbeeld steeds verder af. De reguliere woningen worden vrij snel verkocht maar het gebrek aan nieuwbouwprojecten zorgt er voor dat de woningmarkt in het nauw komt.

Woningverkoop in Nederland
Daarnaast verwachten veel potentiële huizenkopers dat de hypotheekrente weer gaat stijgen. In regio’s waar de laatste tijd weinig woningen werden verkocht neemt de woningverkoop nu toe. In gebieden waar echter veel woningverkoop was, zoals in grote steden, neemt de woningverkoop juist af. Dit komt omdat de beschikbaar woningvoorraad in die steden beperkt is. Naar verwachting van de ABN Amro zal deze ontwikkeling doorzetten in 2018. Dat zegt ABN-econoom Philip Bokeloh. In totaal zal het aanbod van woningen in 2018 dalen.

Hypotheekrente en tiendejaarsrente
De hypotheekrente zal wel wat oplopen maar minder snel dan men eerder had verwacht. Bovendien verwacht de ABN Amro dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort zal aankondigen dat er vanaf volgend 2018 minder obligaties worden opgekocht om de economie te stimuleren. Hierdoor zal de tienjaarsrente met 0,2 procentpunt oplopen tot 0,8 procent aan het eind van dit jaar en naar 1 procent eind 2018. Het Economisch Bureau had eerder een tarief van 1,5 procent voorzien.