Staalbranche verwacht stijgende vraag naar staal in 2017

De afgelopen tijd gaat het niet goed met de staalbranche. Verschillende staalproducenten in Europa zijn in financiële problemen terecht gekomen. Dat komt omdat de vraag tot begin 2017 nauwelijks aan het toenemen is. Bovendien is het aanbod van staal op de staalmarkt ook nog eens heel groot. Dat komt onder andere omdat China en andere grote staalproducerende landen hun staalproductie niet verlagen ondanks het feit dat ook in die landen de vraag naar staal niet toeneemt.

Dat zorgt er voor dat China en andere landen hun staalproducten exporteren. Deze export wordt onder andere gedaan naar Europa. De Europese staalproducenten zelf kunnen echter hun eigen markt makkelijk voorzien. Daarom zitten staalproducenten in Europa zeker niet te wachten op concurrentie vanuit China. De EU heeft echter een aantal maanden geleden aangekondigd dat er meer heffingen worden opgelegd op Chinees staal. Daardoor wordt het Chinese staal op de Europese markt duurder.

De vraag naar staal steeg in 2016 ongeveer één procent. Deze ene procent is echter hoger dan de meeste partijen hadden verwacht. De WSA is positiever over 2017. Dit jaar wordt een stijging in de vraag naar staal verwacht van 1,3 procent. Verwacht wordt dat in 2018 wereldwijd ongeveer 0,9 procent meer staal benodigd is. De stijgende vraag zal volgens WSA vooral komen vanuit opkomende economieën. Meer ontwikkelde economieën zullen volgens de associatie een ”aanhoudend herstel” doormaken waardoor ze voortdurend een stijgende vraag naar staal zullen hebben. China liet in 2016 al een kleine stijging zien in de vraag naar staal. Wereldwijd is China verantwoordelijk voor 45 procent van de vraag naar staal.

De WSA is een organisatie waar zo’n honderdzestig staalproducenten bij zijn aangesloten. In totaal zijn negen van de tien grootste staalconcerns ter wereld ook aangesloten bij de WSA. De staalproducenten die zijn aangesloten bij de WSA zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor zo’n 85 procent van de wereldwijde staalproductie.