Eneco bouwt samen met Mitsubishi Corporation grootste Europese batterij in 2017

Eneco gaat in 2017 samen met het Japanse Mitsubishi Corporation de grootste batterij van Europa bouwen. De batterij wordt gebruikt voor de energievoorziening in Europa. In de batterij kan de overcapaciteit die door windturbines wordt opgewekt worden opgeslagen. Daardoor kan de batterij als reserve dienen wanneer er tijdelijk minder wind waait om elektriciteit op te wekken. Als dit het geval is wordt elektrische energie gehaald uit de batterij. Om die manier is het mogelijk om de energievoorziening te verduurzamen.

Batterij voor windenergie
De grote batterij wordt naast een transformatorstation gebouwd in het Duitse Jardelund. Deze plaats bevind zich in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Deze deelstaat is aan de grens met Denemarken. De batterij zal in de toekomst een belangrijke bijdrage geven aan de energietransitie van Duitsland. Dit komt vanwege het feit dat de elektrische stroom van de grote windparken op land en de windparken die zich bevinden op het Duitse deel van de Noordzee samenkomen in het Duitse Jardelund. Van daaruit wordt de elektrische stroom weer verder getransporteerd naar andere delen van Duitsland.

Aansluiting met windparken
Als er energieverlies ontstaat bij het transformatorstation kan de elektrische energie die is opgeslagen in de batterij worden aangesproken zodat de levering van elektrische energie gegarandeerd blijft. Mitsubishi en Eneco gaan samen onderzoeken hoe lokale windparken kunnen worden aangesloten op de batterij. De batterij kan worden gebruikt om elektrische energie op te slaan wanneer windmolens meer energie produceren dan vereist is voor het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet wordt daardoor niet overbelast.