Shell Pernis bouwt aan restwarmteproject in 2017

Shell Pernis is in 2017 gestart met het bouwen van een installatie voor een restwarmteproject. Dit project wordt tot stand gebracht door een samenwerking tussen verschillende bedrijven. De bedrijven Shell, Havenbedrijf Rotterdam en Warmtebedrijf Rotterdam nemen in ieder geval deel aan het project. Het is de bedoeling dat als het project slaagt in totaal zestienduizend huishoudens worden voorzien in hun warmtebehoefte.

Warmte Overdracht Station
Het project is gericht op de bouw van een complex dat de naam Warmte Overdracht Station draagt. Dit station vormt volgens Shell “een belangrijke schakel”. Het Warmte Overdracht Station moet er voor zorgen dat de restwarmte die ontstaat in de processen van Shell Pernis wordt benut. Deze warmte moet aan het warmtenet worden geleverd. Naast het Warmte Overdracht Station worden ook leidingen gelegd. In 2017 zal het Havenbedrijf Rotterdam met de aanleg van deze leidingen beginnen.

De warmwaterleidingen worden gebruikt voor het transport van het warme water van Shell Pernis naar het bestaande warmtenet van Warmtebedrijf Rotterdam. Op die manier zijn de drie bedrijven Shell, Warmtebedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam met elkaar verantwoordelijk voor het slagen van het project.