Tata Steel en ThyssenKrupp voegen Europese staalactiviteiten samen

Het Indiase Tata Steel is het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden dit bedrijf is al geruime tijd in overleg met het Duitse Thyssenkrupp. In het overleg staat het samenvoegen van de Europese staalactiviteiten centraal. Op woensdag 20 september 2017 is bekend geworden dat de staalproducenten een intentieovereenkomst hebben gesloten over dit onderwerp. Het samengaan van hun Europese staalactiviteiten van beide bedrijven komt daardoor een stap dichterbij. Er ontstaat een joint venture tussen de bedrijven die de naam  thyssenkrupp Tata Steel zal krijgen. Het hoofdkantoor hiervan zal in de regio van Amsterdam worden ondergebracht.  

De jaaromzet van het bedrijf zal ongeveer 15 miljard euro zijn. In totaal zal er werk zijn voor ongeveer 48.000 werknemers. De aansturing in de top zal bestaan uit een management waarin beide bedrijven een gelijkwaardige vertegenwoordiging hebben. Door de fusie worden kosten bespaard door beide bedrijven. Deze kostenbesparing wordt geraamd op structureel 400 miljoen tot 600 miljoen euro.

De fusie heeft echter ook nadelen. Zo zullen naar verwachting ongeveer vierduizend werknemers hun baan verliezen. Dit zorgt voor grote onrust bij de werknemers van beide bedrijven. Naar verwachting zal de helft van de banen verdwijnen bij het ondersteunende personeel. De overige helft zal verdwijnen bij de productiemedewerkers. Het verlies in werkgelegenheid zal door beide bedrijven moeten worden gedragen. Dit houdt in de bij zowel het Duitse Thyssenkrupp als bij Tata Steel banen op de tocht staan. Het is echter niet duidelijk wat het effect is bij de vestiging van Tata Steel in IJmuiden.