EIB: aanvullende bouwlocaties noodzakelijk voor de bouw van ruim 300.000 woningen vanaf 2021

In een nieuw rapport geeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) aan dat er voor ruim 300.000 nieuwe woningen gekeken moet worden naar aanvullende bouwlocaties. Daarbij zouden gemeenten ook breder moeten kijken dan ze op dit moment aldus het EIB. Zo zouden gemeenten ook moeten overwegen om gebieden die nu groen zijn toch te gaan bebouwen. Er kunnen met de huidige plannen tot 2030 een aantal honderdduizenden woningen bijgebouwd worden. Dat is een grove schatting maar het woningtekort zal met de huidige plannen zeker niet opgelost worden.

Oplossingen voor woningbouw

In ieder geval moeten voor 300.000 woningen andere oplossingen worden bedacht. Zo zouden meer woningen in weilanden moeten worden gebouwd. Dat vind in ieder geval EIB-directeur Taco van Hoek. Een groot aantal mensen vind het een slecht idee om groen in te wisselen voor woningen. Toch zouden gemeenten dit wel moeten overwegen. Daarnaast zou men groen ook in woonwijken kunnen integreren. Hierbij kun je denken aan parken, water en andere groene zones. Vermoedelijk zou 1,4 procent van de weilanden moeten worden veranderd in woonwijken. Als dit percentage aan weiland wordt ingewisseld voor de woningbouw zouden in totaal 300.000 woningen gebouwd kunnen worden.

Onderzoek naar woningbouw

Het EIB heeft dit percentage berekend in een onderzoek. Tijdens dit onderzoek heeft het EIB de zeven provincies waar de druk op de woningmarkt het grootst is onderzocht. Volgens de plannen die op dit moment actueel zijn kunnen hier tot 2030 in totaal ongeveer 600.000 woningen worden bijgebouwd. Dit zou gaan om woningen in binnensteden in de provincies. De doelstelling voor de desbetreffende provincies is echter om 900.000 woningen te bouwen. Dat gaat onder de huidige plannen en gebiedsindeling niet lukken. Er moeten dus meer locaties worden gevonden om woningen te bouwen. Het bouwen buiten de binnenstad biedt veel voordelen. Zo kan de infrastructuur meteen naar wens worden aangebracht. Daarnaast is er vaak niet sprake van een hele complexe ondergrondse infra. Verder heeft men buiten de steden meer ruimte en is er nog nauwelijks sprake van omwonenden. Dat zorgt er voor dat bouwen sneller en makkelijk kan.