Tekort aan onderdelen beperkt groei industrie in 2021

Doordat er een groeiend tekort is aan onderdelen wordt de groei van de industrie geremd. De economie trekt aan nu de coronapandemie langzaam maar zeker is uitgewoed. Dat betekent dat bedrijven maar ook consumenten meer investeren. De industrie merkt daar de gevolgen van door een toenemende vraag. Volgens een artikel van het Economisch Bureau van ING op maandag 7 juni 2021 is een gebrek aan onderdelen een groot probleem voor het herstel van de sector industrie.

Elektrotechnische componenten

Er is de afgelopen tijd veel vraag geweest naar elektrische apparatuur maar ook naar thuiswerkvoorzieningen. De afgelopen tijd hebben veel bedrijven zoals winkels maar ook groothandels grotere voorraden aangelegd. Dit hamstergedrag zorgt voor een verdere groei van het aantal orders. Bedrijven voelen zich genoodzaakt om grotere voorraden te hanteren. Binnen Nederland heeft 18 procent van de bedrijven volgens het ING Economisch Bureau te maken met tekorten. Daarnaast hebben bedrijven ook te maken langere levertijden. Dat zorgt er voor dat het productieproces wordt geremd. Aan het begin van 2020 had slechts 5 procent van de bedrijven met deze problematiek te maken.

Logistieke problemen

Niet alleen de beperkte aanwezigheid van onderdelen is een probleem ook de logistieke situatie is wereldwijd op zijn zachts gezegd uitdagend. Havens zijn overbelast. Daarnaast is er een blokkade geweest van het Suezkanaal waardoor het logistieke probleem verder werd vergroot. Het is al langer bekend dat er een groot tekort is aan computerchips. Naast tekorten aan deze chips zijn er ook tekorten op het gebied van andere elektrocomponenten, plastics en bepaalde staalsoorten staat onder druk. Verder nemen de prijzen voor olie en aardgas ook weer een vogelvlucht. Dat zorgt er voor dat de productiekosten ook verder omhoog gaan voor bedrijven.