Ecuador breekt met afspraken OPEC over verlaging olieproductie in 2017

Ecuador heeft geldproblemen en wil daarom de afspraken met betrekking tot het verlagen van de olieproductie niet meer nakomen. Eerder hadden de leden van de OPEC en daarbij verschillende andere olieproducerende landen waaronder Rusland met elkaar afgesproken om de olieproductie te verlagen. De doelstelling van deze verlaging was het beperken van het overaanbod aan olie op de oliemarkt. Door het beperken van het overaanbod hopen de olieproducerende landen de vraag en het aanbod op de oliemarkt weer in evenwicht te brengen. De productiebeperkingen die de grote olieproducerende landen hebben afgesproken blijken echter in 2017 nauwelijks een positief effect te hebben op de olieprijs.

Verschillende leden van de OPEC hebben al bekend gemaakt dat ze zich niet meer zullen houden aan de productieverlaging die ze zijn overeenkomen. Daarnaast zijn er ook landen die zeggen dat ze zich wel houden aan de productieverlaging maar in de praktijk toch een ander beleid voeren. Ecuador heeft nu echter officieel aangegeven dat ze zich niet meer aan de productieverlaging kunnen houden. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig. Daarom wil het land weer meer olie uit de grond gaan pompen. De Ecuadoraanse olieminister Carlos Perez heeft het bericht bekend gemaakt in een televisie-interview.

De productie wordt volgens Perez geleidelijk weer verhoogd. Voor het land brengt dit extra geld in de schatkist van de overheid. Wereldwijd zou de verhoging van de olieproductie door Ecuador nauwelijks effect hebben op het aanbod van olie en de prijs van olie. In de oliewinning is Ecuador maar een kleine speler. Sommige marktanalisten verwachten echter wel dat het besluit van Ecuador er voor zorgt dat andere landen ook de olieproductie gaan verhogen waardoor de olieprijs alsnog omlaag gaat.