Mercedes-Benz roept 3 miljoen diesels terug in 2017 vanwege zorgen om emissie

De Duitse autofabrikant Daimler waar ook de merken Smart en Mercedes-Benz onder vallen gaat in Europa vrijwillig drie miljoen dieselauto’s terughalen. Het gaat om auto’s van het merk Mercedes-Benz. Deze voertuigen worden terugroepen omdat de uitstoot van deze wagens kan worden verlaagd. De autoproducent heeft zelf besloten om de uitstoot van de wagens te verminderen. In totaal gaat deze terugroepactie rond de 220 miljoen euro kosten. Dat heeft persbureau Bloomberg dinsdag 18 juli 2017 bekend gemaakt. Daimler doet deze terugroepactie weliswaar vrijwillig maar er is wel degelijk een reden voor. Vanuit de markt zijn er namelijk zorgen geuit over de emissiesystemen van de auto’s.

Onduidelijkheid over emissie oplossen
CEO Dieter Zetsche van Daimler geeft dinsdag 18 juli in een reactie aan dat het publieke debat over dieselmotoren voor onzekerheid zorgt, daarom heeft het bedrijf besloten om aanvullende maatregelen te ondernemen. Op die manier hoopt Daimler de eigenaren van dieselauto’s gerust te stellen. Ook hoopt het bedrijf het vertrouwen in dieseltechnologie te vergroten. In de maand maart werden al ongeveer 274.000 kleine auto’s en personenbusjes voor een servicebeurt teruggeroepen naar een garage.

Sjoemelsoftware
Officieel is Daimler niet in beeld met betrekking tot sjoemelsoftware waar Volkswagen eerder wel van werd betricht. Wel hebben vertegenwoordigers van Daimler eerder met functionarissen van de Duitse overheid gesproken over het mogelijk sjoemelen met de emissiegegevens van dieselmotoren die door de autofabrikant zijn geproduceerd. Hieruit is een onderzoek naar voren gekomen. Tijdens het onderzoek zijn twee type motoren in wagens van Mercedes-Benz in kaart gebracht die mogelijk niet aan de emissierichtlijnen voldoen. Verder zijn er verschillende invallen gedaan door de Duitse overheid op locaties van Daimler. Nu lijkt de autoproducent zelf het initiatief te nemen om haar wagens te controleren en indien gewenst aan te passen. Op die manier hoopt het bedrijf haar klanten gerust te stellen.