Economische groei valt toch lager uit in tweede kwartaal 2019

In een tweede berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de economische groei lager uitgevallen dan in eerste instantie berekend was. In een eerdere berekening kwam de economische groei in het tweede kwartaal nog op 0,5 procent uit (periode van april tot en met juni). In de nieuwe berekening komt de economische groei in die periode uit op 0,4 procent.

Berekening bbp
De tweede berekening van het bruto binnenlands product bbp wordt ongeveer negentig dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd. In de tweede berekening is met name het handelssaldo in Nederland naar beneden toe bijgesteld. Volgens het CBS is de groei van het bruto binnenlands product wel toegenomen omdat er meer werd geconsumeerd door huishoudens in die periode.

Hoewel de economische groei in kwartaal slechts op 0,4 procent uitkwam is er economische groei alsnog 1,8 procent hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Toch is ook hier een correctie op doorgevoerd. Het verschil is namelijk 0,2 procent lager ten opzichte van de vorige berekening op dit gebied.

Nederland merkt dat de economische groei in 2019 langzaam maar zeker tot stilstand komt. Door de internationale spanningen en de handelsoorlog tussen Amerika en China zijn veel consumenten en bedrijven voorzichtiger geworden. Er wordt minder geld uitgegeven ondanks de stimuleringsmaatregelen van onder andere de Europese Centrale Bank (ECB).