Economische groei in eurozone gedaald naar 0,2 procent in tweede kwartaal 2019

De economische groei is in de eurozone gedaald. De daling in het tweede kwartaal kwam uit op 0,2 procent. Dit bericht werd bekend gemaakt door het statistiekbureau Eurostat op woensdag 31 juli 2019. Het gaat hierbij om een eerste raming. De daling volgde op een relatief goed eerste kwartaal. In de eerste drie maanden van 2019 groeide de economie nog met 0,4 procent in het eurogebied. Op jaarbasis kwam de economische groei in juli 2019 uit op 1,1 procent. Ook hierbij is sprake van een daling. In het vorige kwartaal was de groei ten opzichte van een jaar eerder nog 1,2 procent.

Veel Europese landen krijgen te maken met een afzwakkende economische groei. Er heerst onrust in de markt. Bedrijven en consumenten krijgen voortdurend berichten te horen over handelsoorlogen en de brexit. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat zowel burgers, overheden als bedrijven terughoudender worden in hun uitgaven. De koopkracht van veel werkende mensen is wel wat toegenomen in 2019 vanwege de afgesloten cao’s. Dat zorgt er echter nog niet voor dat mensen veel meer geld gaan uitgeven.

Daarvoor moet men zich zeker voelen, het consumentenvertrouwen blijkt echter nog wel redelijk goed er voor te staan in 2019 maar het ondernemersvertrouwen neemt wel af. Dit kan een kettingreactie veroorzaken in de economie. Als bedrijven voorzichtiger worden kan dat namelijk een effect hebben op hun aannamebeleid en het beloningsbeleid van personeel. Als werknemers minder gaan verdienen gaat hun koopkracht achteruit en is hun economische perspectief minder gunstig waardoor het consumentenvertrouwen gaat dalen. Ook dit heeft een effect op de economische groei.