Nederlandse economie groeit onverwacht 0,5 procent in tweede kwartaal 2019

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid. Dit bericht werd woensdag 14 augustus 2019 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De half procent groei die in het tweede kwartaal werd behaald was gelijk aan de economische groei die in het eerste kwartaal van 2019 werd behaald. Dit was tegen de verwachtingen in. De economische groei neemt op jaarbasis zelfs toe.

In het eerste kwartaal was de economie vergeleken met een jaar geleden met 1,7 procent gegroeid.
In het afgelopen kwartaal lag dit percentage economische groei op 2 procent. De economische groei in Nederland gaat dus iets vooruit ten opzichte van vorig jaar. Toch moet men wel meenemen dat het tweede kwartaal van dit jaar wel een werkdag meer had vergeleken met het tweede kwartaal van 2018. Dit feit moet men wel meenemen in de berekening. Gecorrigeerd voor dit feit groeide de economie met 1,8 procent in het tweede kwartaal van 2019.

De toename van het zogeheten bruto binnenlands product (bbp) is volgens het CBS met name te danken aan de investeringen die zijn gedaan in vaste activa. Ook de consumptie door huishoudens en het handelssaldo is toegenomen. Dat heeft een positief effect gehad op de economie van Nederland.