Duitse economie krimpt 0,1 procent in tweede kwartaal 2019

In het tweede kwartaal van 2019 is de Duitse economie met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit bericht is woensdag 14 augustus 2019 bekend gemaakt door het Duits statistiekbureau Destatis. De krimp is echter nog een schatting definitieve cijfers over het tweede kwartaal moeten nog worden bekendgemaakt. De eerste drie maanden van 2019 liet de Duitse economie een kleine groei zien na een periode van een half jaar economische krimp. De groei van de Duitse economie kwam in het eerste kwartaal nog uit op 0,4 procent.

De economie van Duitsland heeft in het tweede kwartaal van 2019 verschillende positieve ontwikkelingen doorgemaakt. Zo hebben de binnenlandse vraag en de bestedingen van de overheid een belangrijke positieve bijdrage geleverd aan de Duitse economie. Op deze gebieden werd meer geld geïnvesteerd dan in het eerste kwartaal. De bouwsector viel echter wel tegen in Duitsland. De export van Duitsland viel echter wel tegen. Door de internationale handelsspanningen heeft de Duitse industrie het lastig gehad en werden er minder producten geëxporteerd naar het buitenland. De handel met het buitenland daalde.

Het ging wel goed met de werkgelegenheid in Duitsland. In het tweede kwartaal van 2019 waren er wel 435.000 meer mensen aan het werk in Duitsland ten opzichte van een jaar eerder. In totaal kwam het totale aantal werknemers in Duitsland in het tweede kwartaal uit op 45,2 miljoen werkenden. Dat is een toename van 1 procent in de werkgelegenheid. Volgens de Duitse minister van economie Peter Altmaier is de Duitse economische krimp een “waarschuwingssignaal”. Dit heeft hij aangegeven in een interview met het Bild.