Aantal banen in Nederland sterker toegenomen in tweede kwartaal 2019

De werkgelegenheid in Nederland is in het tweede kwartaal van 2019 sterker toegenomen dan eerder werd berekend. Dit bericht werd maandag 23 september 2019 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het tweede kwartaal met 42.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Dit aantal ligt 2000 banen hoger dan de 40.000 die eerder door het statistiekbureau berekend werden. Bij de aantallen zijn zowel de banen voor reguliere werknemers meegenomen als de banen voor zelfstandigen zonder personeel.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in Nederland neemt in 2019 verder toe. Dat wil overigens niet zeggen dat er ook veel meer mensen aan het werk gaan. Een groot deel van de vacatures op de arbeidsmarkt blijft namelijk onvervuld omdat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. De opleidingen en werkervaring die wordt gevraagd in de vacatures wordt lang niet altijd aangetroffen op de cv’s van werkzoekenden. Men spreekt ook wel van een mismatch tussen vraag en aanbod. Deze mismatch is een probleem voor werkzoekenden maar ook voor bedrijven. Daarom wordt gekeken naar oplossingen om de partijen op de arbeidsmarkt met elkaar in verbinding te brengen. Uitzendbureaus, het UWV en re-integratiebureaus bieden opleidingen en omscholingstrajecten aan om de kansen voor werkzoekenden op de arbeidsmarkt te vergroten.

Opleidingen
Er worden zelfs complete BBL opleidingen aangeboden waardoor iemand een compleet nieuw vak kan leren in de praktijk. In de techniek wordt de BBL opleiding installatietechniek en BBL elektrotechniek veel gevolgd omdat er een groot tekort is aan monteurs in de installatiebranche. Ook in de bouw en techniek worden vergelijkbare trajecten ingezet om zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen.