ECB rente op 4 procent in 2023 hoogste niveau ooit

Sinds de oprichting van de Europese Centrale Bank oftewel de ECB is de rente van deze bank nog niet eerder op 4 procent geweest. Afgelopen week werd duidelijk dat de centrale bank van Europa voor de tiende keer een renteverhoging heeft doorgevoerd. De beleidsrente is dus nog niet eerder op dit niveau beland. De renteverhoging was volgens de ECB nodig om de inflatie in Europa te beteugelen. De inflatie lijkt zich vooralsnog niet veel aan te trekken van de renteverhogingen van de ECB. De afgelopen renteverhogingen zijn slechts kleine stappen geweest van 0,25 procent. Daarvoor werden stappen genomen van een halve procent en 0,75 procent.

Inflatie

De kans dat op korte termijn een inflatiedoelstelling wordt behaald van twee procent is heel klein. Hoewel de ECB beweert dat ze er alles aan doet om de inflatie naar deze doelstelling te brengen blijkt de praktijk anders. De ECB renteverhogingen hebben nauwelijks effect gehad op de inflatie. Wel merken mensen dat de rentes van banken en andere hypotheekverstrekkers zijn gestegen. Daarnaast zijn de spaarrentes nog nauwelijks omhoog gegaan. Als een spaarder geluk heeft krijgt deze 1,5 procent rente op spaargeld.

Graaiflatie?

Ondertussen gaan de prijzen in de supermarkt gewoon verder omhoog. Dat heeft ook de Rabobank kort geleden benoemd in het nieuws. Hoewel de energieprijzen dalen blijven supermarkten hoge prijzen hanteren of doen daar zelfs nog een schepje bovenop. Voor consumenten breken daardoor moeizame tijden aan. Wellicht wordt er toch minder geld uitgegeven? Wel kopen mensen minder producten in de supermarkt terwijl ze in totaal wel meer geld kwijt. Supermarkten verkopen minder en maken meer omzet en winst. Graaiflatie? Waarschijnlijk wel. Maar wat doet de overheid? Vrijwel niets kort geleden had de minister van financiën nog beweerd dat graaiflatie lang niet overal aan de orde was. Tja als je gaat sussen hoef je niet in te grijpen. Dat is mooi makkelijk van een minister van financiën die we na de komende verkiezingen niet meer terug zien in de regering.

Koopkrachtdaling

Consumenten hebben een aanzienlijke koopkrachtdaling. Vorig jaar kwam de koopkrachtdaling uit op een 1,2 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dit de grootste koopkrachtdaling sinds de jaren 80. In de afgelopen tien jaar tijd zat de koopkracht in de plus zelfs in de coronacrisisperiode. Dan is de koopkrachtdaling vorig jaar wel een duidelijk teken dat er voor consumenten wellicht moeilijke tijden gaan aanbreken.