Olieprijzen dinsdag 19 september 2023 gestegen naar hoogste niveau in 10 maanden

De olieprijzen zijn op dinsdag op nieuw gestegen. Het is inmiddels de vierde dag op rij waarin de prijs van olie gestegen wereldwijd. Inmiddels staat de olieprijs op het hoogste niveau in een periode van ongeveer tien maanden. De belangrijkste reden voor de stijging is de productiebeperkingen die zijn doorgevoerd door Saoedi-Arabië en Rusland. Door de beperking van de olieproductie komt er minder olie beschikbaar op de wereldwijde oliemarkt.

Dinsdag kwam de prijs van een vat Brentolie uit op 95 dollar gemiddeld. Dat is ongeveer 0,7 procent meer dan een dag eerder voor een vat Brentolie werd betaald. Rusland en Saoedi-Arabië vormen belangrijke olieproducerende landen in wereld. Toen in juni de beperking van de olieproductie bekend werd gemaakt stegen de olieprijzen in korte tijd met dertig procent. Mensen die fossiele brandstoffen tanken aan de benzinepomp merken ook dat de prijzen van benzine en diesel zijn gestegen. Consumentenorganisatie UnitedConsumers geeft aan dat de adviesprijs voor een liter diesel op dit moment ligt op 2,10 euro.

Ook de adviesprijs voor een liter Euro95 is gestegen en staat momenteel op 2,30 euro. Hoewel het recordniveau van juni 2022 nog niet is bereikt komt de prijs wel in steeds meer in de buurt. Toen stond de prijs voor een liter Euro95 namelijk op 2,50. Gelukkig liggen de prijzen van veel benzinepompen in Nederland momenteel lager. Het is namelijk goed mogelijk dat pomphouders besluiten om van de adviesprijzen af te wijken en het tanken goedkoper te maken. Het is voor consumenten daarom wel interessant om de prijzen van verschillende benzinepompen goed in de gaten te houden.