ECB gaat rente verhogen in 2023 totdat inflatie is gedaald naar 2 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) is nog lang niet klaar met het verhogen van de rente. Doormiddel van het verhogen van de rente wil de ECB er voor zorgen dat de inflatie gaat zakken naar twee procent. Afgelopen donderdag 19 januari heeft ECB-president Christine Lagarde tijdens een ontmoeting bij het World Economic Forum (WEF) in Davos aangegeven dat de ECB door gaat met renteverhogingen. De doelstelling is de prijzen in een jaar met zo’n 2 procent te laten stijgen. Dat betekent een streefpercentage van 2 procent. Op dit momenteel stijgen de prijzen veel harder. De inflatie ligt dus veel hoger.

Gemiddelde inflatie

Gemiddeld zou de inflatie op ongeveer 9 procent. Huishoudens in de eurolanden waren in de maand december namelijk ruim 9 procent meer kwijt aan hun levensonderhoud ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Door de stijgende prijzen voor voedsel en drank is de inflatie omhoog geschoten. Consumenten betaalden overigens ook meer voor energie. De energieprijzen zijn met name de gasprijzen en elektriciteitsprijzen. Daarnaast is ook blokverwarming duurder geworden.

Renteverhoging ECB

De ECB heeft al een aantal keer de rente verhoogd. In december is dat voor de vierde keer op rij gebeurd. Toen werd de rente een halve procentpunt verhoogd. Daardoor is de rente op 2 procent uitgekomen. Hoewel de rente van de ECB omhoog is geschoten blijft de inflatie in de eurozone nog steeds hoog. Daarom liggen nieuwe renteverhogingen in het verschiet. Door een hogere ECB rente wordt het lenen van geld voor bedrijven en burgers veel duurder.

Minder geld in de economie

Er worden daardoor minder leningen afgesloten waardoor er ook minder geld in de economie gaat komen. Hoe minder geld in de economie terechtkomt hoe lager het aanbod van geld wat weer zorgt voor een lagere inflatie. Dit is een logisch mechanisme maar op dit moment lijkt het er op dat de renteverhogingen van de ECB weinig invloed hebben op de inflatie.