De Europese Centrale Bank heeft haar rentepercentage opnieuw omhoog gebracht. Inmiddels is het de achtste keer dat de rente door de ECB wordt verhoogd. Daardoor komt het ECB rentepercentage op 3,5 procent. Doormiddel van deze nieuwe renteverhoging hoopt de ECB de inflatie in Europa omlaag te brengen. Dit lukt op dit moment nog slechts gedeeltelijk. In Europa is er nog steeds sprake van een behoorlijk forse inflatie. De prijzen van voedingsmiddelen liggen nog heel hoog ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast zijn ook de prijzen voor energie in Nederland nog behoorlijk hoog.
ECB rente omlaag in verband met inflatie
De inflatie moet omlaag. Als het aan de ECB ligt moet de inflatie naar de gewenste twee procent. Daar is men in Europa nog lang niet beland. De inflatie in Nederland ligt ook nog heel hoog. Gemiddeld lag de inflatie in de eurolanden in de maand mei op 6,1 procent. Dat is een kleine daling ten opzichte van het begin van 2023 toen lag de inflatie op 8,5 procent. In de eerste helft van 2025 moet de inflatie uitkomen op 2025.
ECB rente, spaarrente en hypotheekrente
Europese banken moeten vanwege de hogere ECB de rente op hun producten ook gaan verhogen. Tenminste dat is de gedachte van de ECB. De hypotheekrente gaat meestal omhoog als de ECB rente omhoog gaat. Lenen moet duurder worden en sparen moet aantrekkelijker worden. Inderdaad lenen is duurder geworden maar sparen is met een gemiddelde van 1 procent rente niet bepaald aantrekkelijk. Als mensen spaargeld opzij zetten krijgen ze daar zo weinig rente voor dat ze het geld beter kunnen gaan uitgeven. Voor banken is het wel aantrekkelijk om de spaarrente zo laag te houden. Echt consumentvriendelijk is het echter niet. Hoe meer mensen en bedrijven sparen hoe minder geld in de economie. Het aanbod aan geld gaat dan lager worden waardoor de inflatie ook gaat afnemen.