ECB pompt iedere minuut 460.000 euro in de Europese economie sinds november 2019

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de daad bij het woord gevoegd en is al sinds een maand bezig om geld in de Europese economie te pompen. Iedere maand wordt er 20 miljard euro in de economie van de eurozone gestort door de ECB. Als men dit uitrekent naar een bedrag per minuut dan wordt iedere minuut 460.000 euro gestort door de ECB. Door dit programma hoopt de ECB de Europese economie te steunen. Toch is het programma en beleid van de ECB omstreden. De steunoperatie is enorm omvangrijk en zorgt er voor dat er veel risico wordt genomen.

De rente wordt naar beneden gedrukt in de hoopt dat mensen en bedrijven minder gaan sparen en juist meer gaan lenen. Dit is echter de verwachting maar niet een garantie. Men weet nooit zeker over dit effect wel wordt gerealiseerd. Als mensen en bedrijven meer geld gaan uitgeven gaat het inflatiepercentage omhoog. Dat is het beoogde doel van de ECB. Een hogere inflatie betekent een goedkopere munt wat weer gunstig is in de wereldhandel. Voor het zover is moet men nog een lange weg gaan. De inflatie is nu rond de 1 procent en dat moet als het aan de ECB ligt ongeveer het dubbele worden.

Naast de forse investeringen die de ECB op dit moment in de economie doet zijn er nauwelijks andere mogelijkheden om de economische groei te stimuleren vanuit de centrale bank. Men is hierbij voor een groot deel afhankelijk van de mondiale economische ontwikkelingen, grondstoffen en internationale handelsafspraken. Juist op deze vlakken heerst veel onzekerheid. Dat heeft zijn weerslag op de economie en dus ook op de inflatie. Het beleid van de ECB is slechts beperkt van invloed. Ook over het effect van het beleid van de ECB is men sterk verdeeld.