Europese Centrale Bank moet voorspelbaar zijn vanaf 2019 volgens nieuwe president ECB

De Europese Centrale Bank heeft een hele grote invloed op het economische beleid in Europa. De afgelopen tijd heeft de ECB een aantal keer de rente in Europa verlaagd. Het gevolg is dat bedrijven, banken en consumenten goedkoper geld kunnen lenen. De beslissing om de rente te verlagen hebben veel analisten zien aankomen. Toch heeft de ECB een grote mate van zelfsturend vermogen. Dat zorgt er voor dat veel bedrijven en banken in spanning afwachten wat de nieuwe beslissing zal zijn van de ECB als de top van deze centrale bank weer bijeen is gekomen.

De nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde vindt dat centrale banken een voorspelbaar beleid moeten hanteren. Daarnaast moet het beleid dat de centrale banken hanteren gebaseerd zijn op “feiten en economische gegevens”. Volgens haar is er al genoeg onzekerheid in de wereld. Het is volgens de nieuwe president van de ECB onverstandig om nog meer onzekerheid aan de huidige onzekerheid toe te voegen. Daarom moet de ECB duidelijkheid bieden aan de financiële wereld en een voorspelbaar beleid hanteren.

Mario Draghi is op dit moment nog de president van de ECB. Hij vertrekt eind oktober om plaats te maken voor Lagarde. Zij zal echter een hoop elementen van het huidige ECB beleid in stand moeten houden. Lagarde wil zich daarnaast gaan richten op “het creëren van banen, productiviteit en stabiliteit” in de eurozone.