Duitsland wil in 2045 CO2 neutraal zijn

Opnieuw een leuk initiatief van een land om lukraak een CO2 doelstelling te roepen. Het is de afgelopen tijd een behoorlijk populaire hobby van democratische regeringen om doelstellingen te benoemen die goed in het gehoor klinken bij de bevolking. Hoe eerder een land CO2 neutraal wil zijn hoe beter. Milieuorganisaties kunnen iedere dag op het puntje van hun stoel zitten en wachten op weer een mooie doelstelling die vrijwel geheel uit de lucht is gegrepen. Het grijpen van CO2 uit de lucht is echter niet zo tastbaar te controleren en daardoor zijn doelstellingen voor een groot deel gebaseerd op fantasie.

Fantasie als doel op zich?

Fantasie is niet verkeerd maar moet natuurlijk niet een doel op zich worden. Landen hadden aanvankelijk al doelstellingen bedacht met betrekking tot CO2 neutraal worden. Ook Duitsland had aanvankelijk doelstellingen bedacht op het gebied van het terugdringen van broeikaskasgassen. Nu wil de Duitse regering de uitstoot van broeikasgassen sneller terugdringen. Daarvoor heeft de overheid van Duitsland de deadline is vervroegd. Dit heeft de regering van Duitsland overigens gedaan omdat een rechtbank kort gelden heeft bepaald dat de klimaatwet uit 2019 aangescherpt moet worden.

CO2 neutraal in 2045?

Op woensdag 5 mei 2021 werd tijdens een persconferentie aangegeven door de ministers van Financiën en van Milieu dat Duitsland tegen 2045 compleet CO2-neutraal moet zijn. Dat is vijf jaar eerder dan gepland. Zo er is weer een mooie wijziging in de agenda doorgevoerd. Nu is het vervroegen van een datum echt makkelijk. Je past gewoon je agenda aan. Het daadwerkelijk behalen van een doelstelling vereist echter een flinke aanpak waarbij je jezelf als regering kunt afvragen wie je voor de gek gaat houden?